Tema u fokusu

Dobro postavljeni temelji, rad i istrajnost i u izazovnim vremenima daju rezultate


Poslovna 2020. godina bila je test za zdravi dio domaće privrede, a najbolje rangirane kompanije, koje su pokazale da i u izazovnim vremenima dobro postavljeni temelji, rad i istrajnost daju rezultate, daće vjetar u leđa oporavku crnogorske ekonomije u ovoj i narednoj godini.

To je saopšteno na pres konferenciji projekta „100 najvećih u Crnoj Gori 2021“ na kojoj su sumirani rezultati rangiranja najuspješnijih crnogorskih preduzeća u 25 kategorija. Projekat je inicirala kompanija BI Consulting uz podršku Privredne komore Crne Gore, uz generalno pokroviteljstvo NLB banke Podgorica i u organizaciji agencije za tržišne komunukacije BI Communication.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, kazao je da je četvrtu godinu zaredom, kroz projekat „100 najvećih u Crnoj Gori”, analizirano postignuće crnogorskih preduzeća.

Rangirali smo ih u svojim kategorijama i djelatnostima i pripremili za objavu u godišnjoj publikaciji. Iako obilježena zdravstvenom krizom, koja je posebno jak direktan negativni uticaj imala na našu turističku privredu, a indirektno i na trgovinu, proizvodnju hrane i većinu ostalih djelatnosti, poslovna 2020. godina je bila i svojevrstan test za zdravi dio domaće privrede. U tom smislu, možemo izvesti zaključke koliko su domaće kompanije uspjele prevazići izazove sa kojima su se u prethodnoj godini suočile“, objasnio je Nikolić.

Naveo je da je u konkurenciji mikro preduzeća, na prvom mjestu po broju zaposlenih ASP MONTENEGRO, po prihodima preduzeće FLYSTAR FLIGHT SUPPORT, a po ostvarenoj neto dobiti SAFETY & CONSULTING AGENCY, svi iz Podgorice.

U konkurenciji malih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je preduzeće GUARDIAN WORLD, po prihodima preduzeće CARLSBERG MONTENEGRO, a prvo mjesto po ostvarenoj neto dobiti preduzeće DOMEN, takođe, svi iz Podgorice“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, u konkurenciji srednjih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je podgorički TOBACCO S PRESS, po prihodima FARMEGRA iz istog grada, a po neto dobiti preduzeće ROAMING MONTENEGRO iz Nikšića.

Među velikim preduzećima, najveći poslodavac je kompanija VOLI TRADE iz Podgorice, najveće prihode ostvarila je ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD NIKŠIĆ, dok je najprofitabilnija kompanija podgorički BEMAX“, kazao je Nikolić.

Po djelatnostima, na prvom mjestu u djelatnosti Trgovina, kako je kazao, i ove godine je kompanija VOLI TRADE, u djelatnosti Hotelijerstvo prvorangirana je kompanija HOTELS GROUP MONTENEGRO STARS Budva, u djelatnosti Upravljanje nekretninama DELTA M CG Podgorica.

U djelatnosti Revizija i računovodstvo na prvom mjestu je podgorički PRICEWATERHOUSECOOPERS, u djelatnosti Građevina BEMAX, u djelatnosti Hrana i piće MESO-PROMET iz Bijelog Polja, u djelatnosti Ostala proizvodnja i prerada nikšićki UNIPROM, u djelatnosti Telekomunikacije MTEL, u okviru IT djelatnosti COMTRADE DISTRIBUTION, u djelatnosti trgovine naftom i derivatima JUGOPETROL, u djelatnosti Farmacija GLOSARIJ i u djelatnosti Medicinskih usluga Poliklinika HIPOKRAT, svi iz Podgorice“, naveo je Nikolić.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić, kazala je da joj je zadovoljstvo što se govori o najuspješnijim kompanijama u Crnoj Gori tokom prošle godine koja je po svim parametrima – zdravstvenim, ekonomskim, društvenim – bila jako zahtjevna.

Najbolje rangirane kompanije u ovogodišnjoj publikaciji 100 NAJVEĆIH su pokazale da i u izazovnim vremenima dobro postavljeni temelji, rad i istrajnost daju rezultate. Sigurna sam da će upravo 100 najvećih i najboljih kompanija, koje predstavljaju zdravo tkivo naše privredu, dati zamajac oporavku crnogorske ekonomije u ovoj i narednoj godini“, rekla je Drakić.

Izvršni direktor NLB Banke, Dino Redžepagić, rekao je da transparentnost i pozitivne poslovne prakse koje projekat 100 najvećih promoviše i koje su vrijednosti u NLB-u, su ono što izdvaja jedan privredni subjekat od drugog i čine ga pouzdanim partnerom kod zaposlenih, klijenata ili akcionara.

Da bi pružili maksimum, svima je potrebno predvidljivo okruženje. Banke imaju jasan dugoročni poslovni interes, a to je da kompanije i država funkcionišu i budu uspješne. Takođe, u najboljem interesu i države i kompanija jeste da imaju očuvan i odgovoran bankarski sistem, koji će i u nepovoljnom ekonomskom periodu nastaviti da investira u privredu gledajući dugoročni potencijal i rast“, pojasnio je Redžepagić.

Izvršni direktor Telenora, Branko Mitrović, istakao je da je godina krize, više nego ikada prije, pokazala koliki značaj telekomunikaciona industrija ima za svako društvo i njegovu digitalnu transformaciju.

Crna Gora nije izuzetak, te smo se još jednom uvjerili da su telekomunikacije i IT sektor ključni za razvoj digitalne ekonomije. To je ujedno i velika šansa za intenzivni razvoj crnogorske privrede i smanjivanje njene zavisnosti od turizma. Telenor će nastaviti u tom pravcu da daje svoj puni doprinos“, poruka je Mitrovića.

Poslovne novine – 100 Najvećih u Crnoj Gori 2021 je projekat Poslovnih novina koji se u Crnoj Gori realizuje pod franšiznim ugovorom, a liste svih rangiranih preduzeća u 25 kategorija naći će se u specijalnoj publikaciji Poslovne novine – 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2021 ,koja uskoro izlazi iz štampe.