Novosti

Vrijednost tržišta vakcina sljedeće godine dostiže 217 milijardi dolara


Države širom svijeta investirale su ove godine silne milijarde novca u vakcine korona virusa, a prema procjeni njemačke DZ banke, iduća godina će za to tržište biti još bolja.

DZ banka procjenjuje, na osnovu broja stanovnika u svijetu i potrebi za primanje dvije doze, da je ove godine potrebno oko 6,6 milijardi doza cjepiva, a da će iduće godine biti neophodno čak 10 milijardi.

Eksperti DZ banke su u studiji izračunali, na osnovu najava proizvodnje i cijene vakcina, da će obim tržišta vakcina u ovoj godini iznositi 93 milijarde dolara.

Taj finansijski “kolač” se dijeli na četiri odobrene vakcine – Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson, navode iz njemačke banke.

Iduće godine, kada na tržištu budu i vakcine Kjurvac i Novavaks, eksperti DZ banke procjenjuju da će obim tržišne vrijednosti porasti na 217 milijardi dolara.

Pošto očekuju da će korona virus biti duže prisutan, te i da će biti potreba „osvežavanje“ imuniteta vakcinom, eksperti DZ banke savjetuju ulagačima da investiraju u vakcine.