Tema u fokusu

Olimpijski bazen Otoka imat će najsavremeniji fitness centar u gradu


Od 27. augusta 2008. godine, od kada postoji, Olimpijski bazen Otoka kompletirao je postojeću sportsku infrastrukturu, te stvorio uslove za afirmaciju i razvoj plivačkog sporta, ne samo u Sarajevu i Sarajevskom kantonu, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Korisna površina bazena, kako nam je kazao Enes Peštek, direktor Bazena, je 8.000 kvadratnih metara. Uspješno posluju već godinama, ali prethodna godina ni za njih nije bila laka.

Pojava pandemije dodatno je usložila poslovanje ovog preduzeća, no, bez obzira na prouzrokovane porbleme, zatvaranje bazena za korisnike, uspjeli smo prethodnu poslovnu godinu okončati sa pozitivnim poslovnim rezultatima“, kazao je Peštek za Poslovne novine.

Njihova misija je, dodao je, da budu lider za edukaciju neplivača i plivačku rekreaciju građana, te da budu podrška razvoju vodenih sportova, s ciljem unapređenja opće kulture življenja.

Do sada smo bili domaćin, organizator ili suorganizator brojnih sportskih takmičenja, kako regionalnog tako i međunarodnog karaktera, iz oblasti vodenih sportova. Posebno smo ponosni da je na našu inicijativu i uz podršku naših prijatelja došlo do izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo gdje smo uspjeli izboriti da škola plivanja za učenike IV razreda bude obaveza u okviru realizacije nastavnog predmeta tjelesni i zdrasvstveni odgoj. Na inicijativu Olimpijskog bazena Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS-a donijelo je Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima. Regulisano je osposobljavanje spasilaca, i s tim ciljem JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo obratilo se Ministarstvu kulture i sporta KS molbom za dodjelu ovlasti za provođenje programa osposobljavanja spasilaca. U junu 2018. godine, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo zvanično je dalo saglasnost na Plan i program za edukaciju spasilaca i spasilačkih službi i početak rada Centra“, istakao je Peštek.

Iako pandemija još traje, uspjeli su organizovati korištenje bazena sa ograničenim brojem ljudi u određenom vremenskom periodu i prilagoditi se mjerama nadležnih organa. Međutim, Peštek se nada da će i pandemija brzo završiti kako bi se mogli vratiti normalnom načinu rada i poslovanja.

U toku smo realizacije zatvaranja terase Olimpijskog bazena, što je jedna od većih investicija Gradske uprave Grada Sarajeva, na način da ovom rekonstrukcijom dobijamo jedan od najsavremenijih fitness centara u gradu. Želim istaći da je menadžment Bazena u protekle tri godine odlučio da se okrenemo razvojnim kapitalnim investicijama, gdje smo odlučno krenuli u stvaranje novih vrijednosti na našem objektu kao što su solarni paneli, izgradnja fitness centra, pokušaj obezbjeđivanja hidro bušotine u cilju obezbjeđivanja samostalnog vodosnabdjevanja, ponude novih programa i sadržaj, kako bi se obezbijedili novi novčani prihodi. Na taj način uspjeli smo postati jedna od brzorastućih kompanija, a vjerujem da ćemo i nastaviti taj trend rasta“, poručio je Peštek.

Cilj Olimpijskog bazena Otoka je da u narednih pet do deset godina ponude kolektivne/grupne programe socijalno ugroženim kategorijama, kao što su djeca iz kolektivnih domova, djeca bez jednog ili oba roditelja, čime bi se pored jačanja kulture sportskog življenja, na veći nivo podigla i socijalizacija ove skupine društava.

U cilju nam je ponuditi kompletnoj boračkoj populaciji projekte Sportske rehabilitacije i tjelovježbanja. Također, radit ćemo i na jačanju društvene odgovornosti u cilju zaštite javnog interesa građana, preventivnom djelovanju u sprečavanju malodobne delinkvencije, zdravom razvoju mlade populacije, preventivnom djelovanju na negativne društvene pojave, a planiramo poboljšati i efikasnost organizacije, poboljšati profitabilnost“, zaključio je Peštek.

Piše: Minela Pamuk