Novosti

Univerzitetska bolnica u Foči dobila savremenu angio-salu


U Univerzitetskoj bolnici Foča uskoro se očekuje useljenje i u rekonstruisani paviljon B1 u kojem će na usluzi pacijentima biti moderno opremljana odjeljenja za neurologiju, otorinolarigologiju i oftalmologiju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić danas je u Univerzitetskoj bolnici Foča zvanično otvorio angio-salu – savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova u kojem će se primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti interventne kardiologije, u koji je Vlada uložila više od 2 mil KM.

Zahvaljujući angio-sali pacijenti iz Foče koji su imali srčani udar neće se više zbog ugradnje stenta transportovati u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku.

Šeranić je naveo da ova angio-sala predstavlja dio mreže za liječenje kardioloških oboljenja u Banjaluci, Bijeljini i Foči, planiranih u ovom četvorogodišnjem mandatu.

Ostaje nam dio posla, koji računamo da ćemo završiti do kraja godine, a tiče se kardiohirurgije u Banjaluci”,  rekao je Šeranić.

On je dodao da je uz 2 miliona KM u angio-salu, otprilike isti toliki iznos uložen i u rekonstruisani objekat neurologije.

Načelnik Odjeljenja za kardiologiju Milica Kunarac rekla je da se do sada nedostatak angio-sale rješavao primjenom fibrinolitičke terapije, nakon čega bi pacijent, unutar 12 časova od doživljenog srčanog udara, bio transportovan u Banjaluku.

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa kolegama sa interventne kardiologije u Banjaluci, uspjeli smo da spasemo veliki broj života, smanjimo morbiditet, mortalilet, trajnu invalidnost. Nekada su se infarkti miokarda liječili 21 dan, a danas ih puštate nakon tri dana sa ugrađenim stentom da se vrate porodicama i normalnom životu“, rekla je Kunarac.

Ona je istakla da će otvaranje angiosale omogućiti imponzantnu dinamiku razvoja intervente kardiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Univerzitetskoj bolnici Foča uskoro se očekuje useljenje i u rekonstruisani paviljon B1 u kojem će na uslizi pacijentima biti moderno opremljana odjeljenja za neurologiju, otorinolarigologiju i oftalmologiju.