Novosti

BiH nedostaje razvijen sistem za praćenje stanja kvaliteta zemljišta


Poljoprivredna proizvodnja iscrpljuje vitalnost zemljišta, dugogodišnja obrada i uzgoj poljoprivrednih kultura utiču na njegov kvalitet, a pogotovo je štetna prekomjerna upotreba i upotreba štetnih hemikalija, što se odražava i na hranu koju jedemo i vodu koju pijemo.

U Bosni i Hercegovini nedostaje razvijen sistem praćenja koji bi pokazao kakvo je stanje sa reziduama različitih hemikalija, pojašnjava ona, pri čemu samo rijetki poljoprivrednici vrše potrebnu kontrolu plodnosti i analize na štetne sastojke organskog i mineralnog porijekla.

Podaci kontrole kvaliteta zemljišta korisni su poljoprivrednicima u pronalasku odgovora na pitanja o ispravnom korištenju organskih i mineralnih đubriva za ishranu uzgajanih biljaka, planiranju uzgoja, primjeni hemikalija u zaštiti od štetočina.

Prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine omogućuju dobro okruženje za bavljenje poljoprivredom, ali ti potencijali nisu dovoljno iskorišteni i po procjenama nadležnih institucija, bavljenje poljoprivredom u BiH djelatnost je niske produktivnosti i loše tehnološke opremljenosti.

Ipak, u poljoprivredi u BiH radi oko petina radno sposobnog stanovništva a često je to djelatnost kojom se bavi nekoliko generacija u porodici.

U narednom periodu, projekt koji finansira Švedska, a realizuje UNDP organizovaće specijalističke obuke za poljoprivrednike, institucije, i druge zainteresovane na temu ispravnog tretiranja i odlaganja ambalaže od pesticida. Nepropisno tretiranje i odlaganje ove vrste otpada kroz postojeće prakse dovodi do nenamjernog ispuštanja postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) u atmosferu.