Tema u fokusu

Teko Mining Lapišnica – rekordni prihod od 7,5 miliona KM


Najveći proizvođač kamenih agregata u BiH Teko Mining Lapišnica d. o. o. Istočno Sarajevo, koji se ujedno bavi i preradom kamenih agregata za proizvodnju visoko kvalitetnih betona i asfalta, ostvario je u 2020. godini prihod od 7,5 miliona KM.

Već duži niz godina drže lidersku poziciju u preradi kamenih agregata u BiH.

Kompaniju je 2014. godine u Sarajevu osnovala gospođa Helena Aluta-Oltyan, austrijska državljanka koja je i njen stopostotni vlasnik, a danas imaju oko 30 zaposlenih.

Prema riječima direktora dipl. ing. rudarstva Zorana Milićevića, u prošloj godini ostvarili su najbolje poslovne rezultate do sada.

Rekordni prihod od 7,5 miliona KM koji smo ostvarili u 2020. godini stavlja nas u red najvećih proizvođača kamenih agregata i jednu od najbrže rastućih kompanija iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini. Radi se o povećanju prometa za 18 posto u odnosu na 2019. godinu, kada smo ostvarili prihod od 6,33 miliona KM“, rekao je Milićević.

U kompaniji ističu da su ovaj izvrsni poslovni rezultat u 2020. godini postigli zahvaljujući, prije svega, velikom zalaganju svih zaposlenika, zatim dobroj organizaciji posla i, naravno, njihovim poslovnim partnerima.

Naši partneri su uglavnom firme domaćeg porijekla angažovane na najvećim državnim infrastrukturnim projektima, kao što su Euro-Asfalt, Strabag, Demus, Nexe Group, FCL- Fabrika cementa Lukavac i ostali“, istakao je Milićević.

Sve navedeno potvrđuju uspješno realizovani i aktivni projekti poput Sarajevske obilaznice, autoputa na Koridoru Vc, tunela Ivan, tunela Hranjen i transverzale, kao i niz ostalih stambeno-poslovnih objekata u gradu Sarajevu.

Uslugama koje pružamo u potpunosti ispunjavamo zahtjeve tržišta u pogledu kvaliteta poslovanja i palete naših proizvoda od asfalta i betona prema zahtjevu BAS-EN standarda, kao i najzahtjevnijim evropskim standardima. To potvrđuju i certifikati koje smo stekli: OHSAS 18001:2007, ISO 14001:2015, ISO 9001:2015, Certifikat o tvorničkoj proizvodnji BATA – Git Tuzla“, naglasio je Milićević.

Kako dalje navodi direktor Miličević, prednosti kompanije na tržištu su ljudski resursi kojim raspolažu, oprema za proizvodnju koja je u rangu najvećih svjetskih kompanija te kvalitet same sirovine.

Našu poslovnu filozofiju temeljimo na zadovoljstvu kupaca i angažovanju najboljih labaratorija za praćenje kvalitete samog proizvoda. Planskom investicijom od cca 1,5 milion KM u 2021. godini u novu opremu i mašine očekujemo daljnje poboljšanje u pogledu kvaliteta i kvantiteta poslovanja, a samim tim i zadržavanje liderske pozicije u preradi kamenih agregata u BiH“, rekao je Milićević.

Piše: Irena Vasić Dobrić