Novosti

MOL Grupa kupuje maloprodajnu mrežu kompanije OMV


MOL Grupa postigla je dogovor sa kompanijom OMV, da kupi dio od 92,25% u kompaniji OMV Slovenija d.o.o u kojoj INA već posjeduje manjinski udio od 7,75% kapitala, od OMV Downstream GmbH, direktnog akcionara. Kupoprodajna cijena iznosi EUR 301 miliona eura (100% udjela MOL Slovenija).

Transakcija uključuje 120 servisnih stanica širom Slovenije. U okviru OMV Slovenija d.o.o posluju tri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/Diskont (8). MOL Grupa i INA postaće stoprocentni vlasnici i veleprodaje kupljene kompanije.

Ovaj dogovor je u skladu je sa ažuriranom dugoročnom strategijom „SHAPE TOMORROW 2030+” koja posebnu pažnju poklanja razvoju segmenta „Consumer Services“.

Akvizicija OMV Slovenija treći je najavljeni poslovni sporazum od februara 2021. godine kada je MOL Grupa ažurirala svoju dugoročnu strategiju. Na putu da ispuni postavljene ciljeve, MOL Grupa nedavno je objavila kupovinu 100% kompanije Normbeny+z Slovakia s.r.o od strane Slovnaft, članice MOL Grupe, koja uključuje 16 servisnih stanica u Slovačkoj koje posluju pod okriljem brenda Lukoil. MOL je također sklopio sporazum sa Marché International AG o kupovini kompanije u okviru koje u Mađarskoj posluje 9 restorana pod Marché  brendom.