Novosti

Poslodavci u RS planiraju dodatna zapošljavanja


Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je objavio informacije o kretanjima na tržištu rada i potrebama zapošljavanja u 2021. godini. Informacije su rezultat istraživanja koje je provedeno uz tehničku podršku projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.

Prvi put nakon jedanaest godina ovakvo istraživanje je provedeno u Republici Srpskoj, a u periodu od oktobra do decembra 2020. anketirano je 978 poslodavaca. Trend pokazuje da će u 2021. polovina od ispitanih poslodavaca zapošljavati zbog planiranog povećanja poslovanja.

Među zanimanjima više i visoke stručne spreme prednjače ekonomisti i računovođe, ali i inženjeri elektrotehnike, građevine i mašinstva kao i magistri farmacije i svakako, programeri. Poslodavcima su pored zvaničnih kvalifikacija važne i druge vještine tražitelja posla.

Zanimljivo je da su poslodavci u istraživanju otkrili i da kandidati često nisu imali potrebne vještine koje se odnose na ličnost, stav i ponašanje, poput komunikacijske, interpersonalne, upravljanje stresom i vremenom. Osim što polovina ispitanih poslodavaca planira zapošljavanja, trećina ih je u prilici ponuditi praksu učenicima/ama i studentima/icama gdje mogu steći dodatne vještine neophodne za brojna zanimanja.

Poslodavci se osim ličnog kontakta, u više od četrdeset posto slučajeva koriste biroima za zapošljavanje prilikom traženja novih radnika, zbog čega je važno da Zavod unapređuje svoje analitičke kapacitete.