Novosti

Startapi koji pružaju usluge dostave hrane ubiru velike investicije


Podstaknuta pandemijom, evropska industrija dostave hrane nastavlja da raste, o čemu svjedoči i interesovanje VC (Venture Capital) fondova za ovaj sektor. U posljednje vrijeme mnoštvo evropskih startapa koji pružaju usluge dostave obezbjedilo je višemilionske investicije koje će koristiti da podstaknu rast, širenje na druga tržišta i pružanje novih usluga.

Trenutno gotovo svaki VC u Evropi pažljivo prati scenu, Creandum, Index, Blossom, Northzone, Cherry, Heartcore i Target Global su među poznatijim fondovima koji investiraju u startape koji pružaju usluge dostave.

Ovakvi startapi nude potrošačima mnoštvo proizvoda, koji se mogu naručiti putem aplikacije i koji često stignu u veoma kratkom roku, nekad i za manje od 15 minuta. Ova roba se skladišti u “mračnim prodavnicama” – mini-skladištima u centru grada, a isporučuje je flota vozača. Postoje i “mračne kuhinje” koje posluju samo za potrebe dostave.

VC kompanije se nadaju da će iskoristiti potrebu potrošača za pogodnošću koja je najviše došla do izražaja tokom pandemije, zbog čega ovaj sektor nastavlja da raste.