Novosti

EIB-ovo istraživanje pokazuje rast potražnje za kreditima


Evropska investiciona banka (EIB) objavila je redovno proljetno izdanje svog istraživanja o trendovima u bankarskom kreditiranju na finansijskom tržištu centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Ovogodišnje istraživanje pokazuje da je došlo do pooštravanja uslova kreditiranja malih i srednjih kompanija, dok su istovremeno krediti namenjeni domaćinstvima sve pristupačniji. Tražnja za finansijskim sredstvima i zajmovima raste za sve kategorije klijenata. Analiza je također ustanovila da postoji visoka posvećenost međunarodnih bankarskih grupacija koje posluju u regionu, kao i spremnost da nastave operacije u istom ili većem obimu.

U proteklih šest mjeseci, banke su zabilježile manje zahtjeva za investicijama, dok su potrebe za obrtnim sredstvima nastavile da pozitivno utiču na ukupnu potražnju za zajmovima. Kretanja na tržištu nekretnina značajno su doprinijela rastu potražnje, sa kojom je porasla i ukupna tražnja za hipotekama. U posljednjih šest mjeseci, izgledi lokalnog tržišta i porast nenaplaćenih zajmova bili su glavni ograničavajući faktori za ponudu novih zajmova. U narednom periodu očekuje se da će se uslovi kreditiranja dalje pooštravati samo za korporacije, kao i mala i srednja preduzeća.