Evropska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta

Evropska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta

I dok su u posljednoj deceniji evropska tržišta dionica zaostajala za rastom indeksa u New Yorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Evropskog fonda za oporavak od 750 milijardi eura, predviđa drugačija dinamika.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživjeti ove godine, što će s povećanjem stepena vakcinisanosti dovesti do visokog evropskog ekonomskog rasta, nakon što je posljednje tromjesečje donijelo pad BDP-a od 0,3% da (to je upola manje od prvih procjena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i evropska tržišta dionica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosječni rast ekonomskog oporavka (poput automobilskog i finansijskog sektora) igraju veću ulogu u Evropi nego na Wall Streetu , gdje je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Sudbina dionica zavisiće od inflacije. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvjereni da je trenutna inflacija u SAD-u samo privremena), također kaže da bi bila velika pogreška podcjenjivati ove rizike.

Posljedice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja ekonomske aktivnosti nego da je Fed reagovao pravodobno. To je moglo odvesti svijet u novu recesiju, a šokove će osjetiti uglavnom nova tržišta”, pišu analitičari Deutsche Banka.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.