Novosti

“S vrha vrhova” slogan prirodne izvorske vode Leda


Dio Hercegovine gdje se puni voda Leda u široj javnosti gotovo i nije dovoljno poznat kao oaza jedinstvenih izvorskih voda.

Leda je voda koja je do procesa punjenja na vrelištu Borak u bližoj okolici Širokog Brijega, dosta putovala. Naime, znanost je nedvojbeno utvrdila da se u središnjoj Bosni, pod velikim masivom planine Vranice nalazi razdjelnica voda Crnomorskog i Jadranskog sliva. Većina tih dubokih voda pod planinskim masivima kreće se prema Jadranu i područje zapadne i sjeverozapadne Hercegovine mjesto je njezinih najčešćih i najbrojnijih izviranja.

Iz te mreže podplaninskih vodenih žila izdvaja se i dio gorskog hidro sustava koji tvori i rijeku Lišticu na sjevernim prilazima Širokom Brijegu, u sustavu vjerojatno najdojmljivijih prirodnih kompleksa vrela u ovoj i susjednim zemljama uopće, a koji svojom brojnošću, jačinom i bistrinom te kvalitetom vode, čine možda najkapitalniji zalog ovog, čovjeku najznačajnijega i najpresudnijeg resursa, za budućnost očuvanja ljudskog zdravlja.

Činjenica da se Leda puni baš u tom jedinstvenom ambijentu, u kojemu se ova voda nakon stotina kilometara vrludanja kroz planinske utrobe prvi put susreće s nebom i ljudskim pogledom, daje ovom proizvodu razumnu i prirodnu osnovu za upoznavanjem tržišta s tako rijetkom blagodati.

Ta izvorišta uglavnom su evidentirana i od neprocjenjivog su značenja za ljetni boravak čovjeka i stada za ljetnih mjeseci po planinama Čvrsnici ili Čabulji, pa su od davnina sačuvana imena hidronima kakvi su, npr. Bare ili Hajdučka Vrila.

Pozicija vrelišta Borak, otkako je znanosti poznatog boravka čovjeka na ovim prostorima, posve je jedinstvena. Sve faze razvoja ljudskog roda, svaka civilizacija koja ga je okrznula, ovdje je ostavila svoje tragove. Najbrojniji su pak oni vezani uz Ilire, jer oni su životima čuvali ova vrela i nad njima podigli stražarske gradine. Primitivne nastambe koje su u blizini glavnog vrela u Borku podizali Iliri Delmati, porušili su Rimljani, također radi ove vode. Nakon njih tu će i Slaveni, danas Hrvati, podići svoju utvrdu i ovom izvoru dati ime Borak, što bi u slobodnom prijevodu staroslavenskoga značilo – ledina, livada, zaravan.

Ovo je jedini izvor za kojega se može ustvrditi da doista nastaje prirodnim padom voda s gorskih vrhova, čak i s preko dvije tisuće metara visine i izravno se puni i bočice Lede.

Na tom putu do bočice, ova voda je iz srca planina i masiva dijela Bosne i Hercegovine pokupila sve vrijedne minerale i mineralne sastojke. Leda je voda koju se preporučuje konzumirati ohlađenu upravo onako kako ju i planina hladi, od osam stupnjeva Celzijevih. Takvu ju je i rodila priroda. Leda je tako duh i dah planina.

Slogan “S vrha vrhova” pokazuje kako je voda doista dotekla s vrhova i da je kvalitativno “vrh vrhova”. Zato je “vrh vrhova” pojam za nešto najbolje, a Leda jeste najbolja i zaista dolazi s vrha vrhova.