Novosti

Sedam činjenica koje niste znali o Holandiji


Holandija, mala evropska zemlja koju najčešće povezujemo sa lalama, vjetrenjačama, dobrim sirevima i izvrsnim fudbalerima, prilično je, prema pričama, ugodno mjesto za život.

Portal Brightside objavio je sedam stvari koje možda i niste znali o ovoj zemlji.

Ne postoje psi lutalice

Kad ovo pročitamo, odmah pomislimo kako bi bilo lijepo da u svakoj zemlji naši četvoronožni prijatelji uživaju ovakav status. Naime, životinje, a posebno psi, jako su zaštićeni u Holandiji, tako da čak zbog zlostavljanja možete završiti i iza rešetaka.

Kuće na granici

Kako Holandija nije velika, a prilično je naseljena, pazi se doslovno na svaki pedalj prostora. Tako u jednom dijelu na granici s Belgijom, granica doslovno razdvaja neke zgrade – napola, pa se praktično možete pohvaliti time da istovremeno živite u dvije države.

Portreti u kupatilu

Možda zvuči neobično, no Holanđani portrete i fotografije osoba koje su im drage, često drže okačene u kupatilu. Takođe, nije neobično ni držanje kalendara u ostavi, gdje su zabilježeni svi važni datumi za neku porodicu.

Komfor na prvom mjestu

Iako često Holandiju i Amsterdam povezujemo s divljim i ludim zabavama, ovdje se itekako drži i do odmora. Tako na primjer, mnogi kafići i supermarketi, u Holandiji rade tek do 18 sati.

Ponešto drugačiji fast food

I dok širom svijeta najviše idu hot dog, hamburger i slični proizvodi, u Holandiji nisu ni blizu popularni kao krompiri, koji se ovdje prave na 100 načina. Jedna od najdražih kombinacija Holanđanima su krompiri s lukom, što ide kao ludo i može se naći u mnogim restoranima brze hrane, ali i na kioscima na ulici.

Zavjese praktično ne postoje

Kad se nađete u Holandiji ne budite znatiželjni i ne gledajte ljudima u dnevni boravak ili sobu. Tradicija da se zavjese ne stavljaju na prozore dolazi još iz srednjeg vijeka, kad je svaki Holanđanin komšiji htio da pokaže da nema šta da sakrije.

Nojeva Barka

Cijela istorija Holandije temelji se na konstantnoj borbi s podizanjem nivoa mora i poplavama, pa su zato već odavno napravili – poldere.

Ipak, zlu ne trebalo, jedan bogati stanovnik zemlje izgradio je pravu pravcatu repliku Nojeve barke, a možete je vidjeti u blizini grada Dordrehta.