Tema u fokusu

Kako održati poslovne odnose, a naplatiti potraživanja?


Jedno od glavnih i najvećih problema u sferi poslovanja su zaostala i sporna potraživanja te kako doći do nečeg što je ustvari vaše i što vam pripada, a pored toga imate dobru održivost poslovnih odnosa.

Pored onog što se dogovori na poslovnom sastanku u firmi, veliki broj poslova završi se na neformalnim druženjima koja se često odvijaju u prijateljskim ili porodičnim krugovima, što dovodi do jednog velikog komfora sa dužničke strane, ali i straha i stezanja sa povjeriočeve strane.

U vrijeme pandemije, kada su mnogobrojni poslovni subjekti ugašeni, blokirani ili jednostavno više nisu likvidni, nisu u mogućnosti plaćati osnovne obaveza koje imaju, stvara se problem tih prijateljskih odnosa, jer dužnici obaveze koje imaju stavljaju na čekanje, upravo zato što imaju slobodu da se oslone na prijateljske odnose, dok drugoj stani ostavljaju problem koji može da dovede do ugrožavanja njegovog poslovanja i likvidnosti.

Kada gledamo drugu stranu, nalazimo klijente koji dugi niz godina posluju uspješno i međusobno ostvaruju veoma velike prihode. Gubitak jednog takvog poslovnog partnera ugrozio bi poslovanje, jer se s njim pravi veliki promet, a potraživanje nekog manjeg iznosa bi ugrozio njihovo dalje poslovanje.

S obje strane gledajući, povjerilac se nalazi na jednoj raskrsnici i pred izborom da li izgubiti dobrog poslovnog partnera i prijatelja ili ugroziti svoje poslovanje, radnike pa čak dovesti i do toga da postane dužnik, iako je dobar platiša, jer mu nedostaje sredstava za plaćanje.

Sačuvati poslovne odnose, a doći do zarobljenog novca je nešto što se u dugogodišnjem radu agencije za naplatu potraživanja LRC Inkasso pokazalo kao praksa i to putem višestruke multilateralne otkupne kompenzacije (VOK-a), i to u veoma kratkom roku od 12 dana.

U ovom slučaju se u pravom smisli riječi radi o win-win poziciji, jer je svaka kompenzacija dobrovoljna i ne narušava međusobne odnose učesnika.

Inkasso prilikom svakog potraživanja koje se dostavlja na rad vrši analizu, a ono što je važno jeste da prema važećim zakonskim propisima blokirane firme ne smiju potpisivati kompenzacije.

Posao započinjemo sklapanjem ugovora o poslovnoj saradnji i dostavom popisa kupaca i dobavljača te iznosa koji se želi naplatiti.

Inkasso ima izgrađenu mrežu-lanac kompanija sa kojima dugoročno surađuje. Kontaktiramo potencijalne klijente da se uključe u ovaj lanac, informišući ih da Inkasso ima već potpisane ugvore o saradnji sa vodećim tržnim centrima (koje nazivamo faktori), a to su, ustvari, pravna lica koja imaju kapital da isplate potraživanja naših klijenata u mreži.

VOK-om štitite poslovne odnose kroz „partnersku“ naplatu, naplaćujete potraživanje, plaćate dobavljača, otvarate prostor za plasman nove robe/usluge, otvarate prostor za narudžbu sirovine, podižete obim prometa na godišnjem nivou i ostvarujete bonitete na realizaciju, dobrovoljno, jer predstavlja pristanak svih učesnika u lancu, otvarate mogućnost naplate i kod kupaca koji u momentu nemaju novac da vas plate, a i sami imaju dosta potraživanja.

Cijelim tokom kompenzacije, Inkasso agencija će uraditi svu potrebnu administraciju i pratiti kompletan tok kompenzacije i kada finaliziramo kompenzacijski lanac, klijent nalogodavac dobija novac na poslovni račun.

S obzirom na sami naziv višeotkupne multilateralne kompenzacije, spominje se riječ „otkup“, ali moramo napraviti razliku između višestruke otkupne kompenzacije i samog otkupa.

Kod otkupa potraživanja otkupitelj odmah ima sredstva koja su mu potrebna i može izvršiti plaćanje otkupne cijene koja često iznosi i do 80 posto vrijednosti otkupljenog potraživanja pa tako otkupitelj postaje i njegov vlasnik. Međutim, ovdje se radi o cesiji, gdje je dužnik dužan ispuniti obaveze novom povjeritelju, odnosno otkupitelju.

VOK se upravo u ovom bitno razlikuje od otkupa, jer kod VOK-a nema početnih troškova.

Ovom prilikom pridružite se radu na poslovima višestruke otkupne kompenzacije, jer želimo zadovoljne klijente Tu smo da pomognemo, jer su nam klijenti prioritet!

Piše: Lejla Dupovac