Novosti

Češki naučnici razvili robota koji prepoznaje insekte i ciljano ih uništava


Naučnici s češkog Univerziteta Mendel u Brnu razvili su prototip robota koji prepoznaje štetne insekte i ciljano ih prska insekticidima. Riječ je o ekološki pogodnijem rješenju za razliku od hemijskog tretiranja usjeva po cijeloj površini.

Za sada ga ispituju u zaštićenim prostorima uzgoja paradajza i paprike. Iako se u njima kontroliše temperatura i vlažnost kako bi se postigao optimalan rast, nije trebalo dugo da se pojave štetočine.

Libor Lenža, član istraživačkog tima kojeg čine stručnjaci sa poljoprivrednog, biohemijskog i tehnološkog fakulteta, kaže kako vještačkom inteligencijom prototip robota neprestano poboljšava svoju sposobnost prepoznavanja raznih biljaka i štetočina.

– Morali smo da imamo ogromnu bazu slika sa biljkama i štetočinama u različitim razvojnim stadijumima. Naši su učenici tada morali da pronađu pojedine insekte na slikama, označe ih, opišu da li su odrasli, larve ili jaja – pojašnjava rekavši da upravo na osnovu toga vještačka inteligencija može da nauči da prepozna šta je šta.

Prototip, koji je razvijen u saradnji sa drugim evropskim stručnjacima, sada može da prepozna tri vrste insekata koji se hrane paradajzom i paprikom. Pokretna ruka sa kamerom smještena je na mašini koja nalikuje na kolica, a s njegove zadnje strane se nalaze rezervoari sa insekticidima.

Radi 24 sata dnevno

Programiran je za kretanje po stakleniku zaustavljajući se pored svake biljke koju pregledava pomoću robotske ruke i kamera. Nakon pregleda sve prikupljene informacije sprema u svoju bazu podataka.

– On zna o kakvoj se štetočini radi, koliko je intenzivno prisutan na određenoj biljci ili u određenom redu i primjenjuje odgovarajuću količinu i vrstu pesticida u skladu s tim” – pojašnjava Lenža dodavši da to uveliko smanjuje količinu hemikalija koje se koriste u poljoprivredi.

S njim se slaže i njegova saradnica Olga Krištofova, rekavši da robot radi danonoćno pa tako može da otkrije zarazu u stakleniku prije nego što eskalira.

– Njegov prototip koji se kreće pomoću satelitskog sistema u budućnosti bi mogao da prenese podatke na druge mašine i temeljnije pokrije još veće površine – rekao je član ovog tima, Dalibor Huska, koji radi na istraživačkom i razvojnom aspektu.

– Mreža takvih robota mogla bi da komunicira ne samo međusobno već i sa poljoprivrednicima – napomenuo je pojasnivši da je to značajno, jer ako je došlo do zaraze moguće je što pre preduzeti mere zaštite.

Ovaj pametni sistem testiran je u stakleniku u Španiji, a njegova konačna verzija trebalo bi da bude komercijalno dostupna poljoprivrednicima za nekoliko godina.