Novosti

Elektroprenos BiH obezbijedio 5,2 miliona KM za izgradnju trafostanice u Ilijašu


U kabinetu načelnika Ilijaša Akifa Fazlića održan je radni sastanak, kojem su prisustvovali Alaudin Alihodžić izvršni direktor za planiranje sistema i inžinjering u Elektroprenosu BiH Banjaluka, Emir Naimkadić tehnički direktor u Elektrodistribuciji Sarajevo i Suad Marić izvršni direktor firme Elko-Marić Mostar.

Radi se o oizgradnji trafo stanice TS 110/x KV 20 MVA. Ugovor o izgradnji je dobila firma Elko-Marić iz Mostara. Sa rokom izvođenja od 18 mjeseci. Elektroprenos BiH je riješio imovinsko-pravne poslove u Industrijskoj zoni Željezara Ilijaš i dobio urbanističku saglasnost izdatu od općine Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta te početkom izgradnje najvećeg elektroenergetskog projekta na području općine Ilijaš, čime će se omogućiti dugoročno i kvalitetno snadbjevanje električnom energijom.

– Prije svega, želim da se zahvalim izvršnom direktoru Alaudinu Alihodžiću i Elektroprenosu BiH, koji su prepoznali značaj ovog projekta te omogućili finansiranje izgradnje trafostanice u Ilijašu. Realizacije ovog projekta posebno je važna za dalji privredni rast i nove investicije. Općina Ilijaš pružit će punu podršku u realizaciji punog projekta – rekao je načelnik Fazlić, saopćeno je na sajtu Općine.

Predstavnik izvođača radova Suad Marić istakao je da se radi o izuzetno važnom projektu da će se poduzeti sve radnje da se projekat završi i prije roka. Tehnički direktor Emir Naimkadić objasnio je važnost realizacije projekta u što skrorijem roku, čime će se rasteretiti elektroenergetski sistem u okviru Elektrodistribucije Sarajevo.

U toku je izrada glavnog projekta i pripremni građevinski radovi.