Rast izvoza poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH

Rast izvoza poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH

Poljoprivredno-prehrambeni sektor BiH zabilježio je prošle godine rast izvoza za 7% i pad uvoza od 5% u odnosu na 2019. godinu, navodi se u analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2017-2020. godina, koju je juče usvojio Savjet ministara.

Ovaj rezultat je ostvaren iako je globalna pandemija otežala uslove transporta robe, te izazvala poremećaj tržišta u vidu pada potražnje i prodaje roba.

U analizi, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, navodi se da je deficit ipak ostao visok i još nije manji od 2 mlrd KM, iako je u 2020. godini zabilježen njegov pad od 8%, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i med, proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, te proizvodi mlinske industrije i meso.

Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosila je 28%, što je povećanje od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče trgovinskih partnera, najznačajniji je i dalje EU s obzirom na to da je oko 39% izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda plasirano na ovo tržište, 36% na tržište CEFTE, u Tursku 16%, u zemlje EFTA 2% i zemlje ostatka svijeta 7%.

Na tržište BiH najviše se plasiraju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi porijeklom iz EU, i to oko 55%, iz zemalja CEFTA 29%, Turske oko 3%, EFTE 0,2% i ostatka svijeta 13%.

Ministri su, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, usvojili Pravilnik o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla propisane su maksimalno dozvoljene količine, te se usklađuju sa maksimalnim vrijednostima propisanim u EU.

Svrha donošenja ovog pravilnik je potpuna usklađenost sa uredbom Evropske komisije o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, kao i definisanje pojedinih članova Pravilnika vezano za pripremu i način provođenja višegodišnjih/jednogodišnjih kontrolnih planova za ispitivanje ostataka pesticida u hrani.

 

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.