Slovenija izdala prvu održivu obveznicu vrijednu milijardu eura

Slovenija izdala prvu održivu obveznicu vrijednu milijardu eura

Slovenija je uspješno izdala prvu održivu obveznicu u kojoj su sredstva iz emisije namijenjena finansiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.

Kako kažu u Ministarstvu finansija, riječ je o prelomnoj transakciji. Slovenija je prva izdala održivu obveznicu među zemljama Srednje i Istočne Evrope, a druga među državama članicama EU, izvijestila je RTV Slovenije

Prilivi od izdanih održivih obveznica koriste se za finansiranje ekoloških i socijalnih projekata te promovisanje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i / ili održivih obveznica. Inače, to je finansijski instrument koji je isti kao i ostale državne obveznice.

Uspješna transakcija, u kojoj je potražnja premašila 8,4 milijarde eura, dokaz je snažnog povjerenja institucionalnih ulagača u Sloveniju, posebno u njenu usmjerenost prema prirodnoj sredini i socijalnoj tranziciji, dodalo je ministarstvo. Interes je pokazalo više od 210 investitora.

Obveznica s oznakom RS88 izdana je s kuponom od 0,125 posto uz razmak od sedam baznih bodova iznad srednjeg kursa. Prinos do dospijeća je 0,170 posto.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.