Tema u fokusu

Bosman d.o.o. Sarajevo kreće s gradnjom „Panorama Hills Resort“ u Tarčinu u 2022.


Nakon što je u 2020. pokrenula prvu reciklažu građevinskog otpada u BiH, kompanija Bosman d.o.o. Sarajevo, lider u oblasti građevinarstva u sljedećoj godini kreće s izgradnjom modernog rezidencijalnog naselja „Panorama Hills Resort“ blizu Sarajeva.

Sa više od 25 godina dugom tradicijom u oblasti građevinarstva, najnovijom i najmodernijom mehanizacijom i više od stotinu uposlenih radnika, Bosman d.o.o. Sarajevo prednjači kvalitetom i brzinom izvedenih radova, naročito u oblasti niskogradnje u cijeloj BiH.

Pod sloganom „Gradimo da traje!“, kompanija Bosman nudi širok spektar usluga niskogradnje, visokogradnje, specijalnog transporta, izgradnje i najma poslovnih centara/objekata, kao i reciklažu građevinskog otpada.

Uz kćerku kompaniju „Bosming“ d.o.o, pružaju i usluge u oblasti održavanja putničkih, teretnih i specijalnih vozila, građevinske mehanizacije i opreme, a bave se i maloprodajom dijelova za sve vrste vozila i mehanizacije.

Prema riječima Jahić Osmana, zamjenika direktora kompanije Bosman d.o.o. Sarajevo u 2021.-2022. godini kreću s realizacijom dva izuzetno važna projekta.

Jahić Osman
Jahić Osman

„Radi se o izgradnji modernog rezidencijalnog naselja „Panorama Hills Resort“ u Tarčinu, kao i izgradnji poslovno-stambenog objekta u naselju Malta u Sarajevu. Višemilionski projekat „Panorama Hills Resort“ je projekat za mlade parove i porodice, koje žele da žive u blizini grada, okruženi prirodom i čistim zrakom. Naselje će biti udaljeno oko 25 kilometara, odnosno nekih 20 minuta od centra Sarajeva i imat će više od 180 individualnih objekata na površini od 246.000 m2. Projekat uključuje izgradnju i popratnog sadržaja za život, kao što su škola, marketi, sportski tereni, ambulantna, restorani. Pri tome, veliki akcenat stavljen je na zelene površine i prirodu. Praktično, samo nekoliko kilometara dalje od centra grada, jedno naselje će nuditi sve što treba za zdrav život“, istakao je Osman Jahić.

Gospodin Osman dalje navodi da se od izuzetno jake konkurencije u BiH, posebno ističu po kvalitetu izvedenih radova.

„Svaki naš kupac, investitor bude, ne samo zadovoljan konačnim rezultatom naručenih radova, nego i našim ophođenjem prema samom projektu. Jednostavno je kupiti certifikat i time uljepšati zid u kancelariji. Teži dio posla je postići zadovoljstvo kupca, odnosno investitora, a u isto vrijeme i naših uposlenika. Slogan naše firme je: „Gradimo da traje!“ , što najbolje opisuje našu prednost u odnosu na konkurenciju“, naglasio je Osman.

Uprkos svim poslovnim izazovima nastalim zbog pandemije COVID-19 u ovoj renomiranoj kompaniji uspjeli su da završe planirane projekte i investicije. Kako navodi Osmanov brat, Jahić Sunija, vlasnik i generalni direktor kompanije Bosman, u 2020. godini pokrenuli su prvu reciklažu građevinskog otpada u BiH.

Jahić Sunija
Jahić Sunija

„Cilj nam je bio pronaći najbolji način kako bismo spriječili formiranje ogromnih divljih deponija, štetnih za zdravlje i okoliš. Brojne firme u BiH nisu imale način da zbrinu ogromne količine građevinskog otpada (cigle, betonske ploče, asfalt, kamen i dr.). Stoga smo pokrenuli ovaj projekat, nabavili potrebnu opremu i mehanizaciju, obučili uposlenike, te pokrenuli proces reciklaže. Također, početkom 2020. godine izgradili smo i dva logistička centra u industrijskoj zoni Hadžići, na ukupnoj površini od 30.000m2, a vrijednost te investicije je osam miliona KM. Ovi objekti su projektovani i izgrađeni po EU standardima za EU kompanije, te su najmoprimaoci preuzeli iste u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora“, naglasio je Sunija Jahić.

Kompanija Bosman d.o.o. Sarajevo nastala je na osnovu dugogodišnje porodične tradicije u građevinarstvu, još od 1996. godine, kada je osnovana firma “Jahić Commerce“. Konstantni razvoj kapaciteta, usvajanje novih tehnologija, poslovni rezultati i kvalitet odredili su smjernice budućeg razvoja i djelovanja ove firme na tržištu. U 2001. godini od “Jahić Commerce” nastaje „Bosman“, brend koji je postao bitan faktor privrednog razvoja na području općine Ilidža, Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

„Kompanija danas ima više 100 uposlenih radnika, a uporedo razvijamo i “kćerku” firmu Bosming sa 15 uposlenih, specijalizovanu za pružanje usluga iz oblasti održavanja putničkih, teretnih i specijalnih vozila, građevinske mehanizacije i opreme. Rukovođeni kvalitetnim menadžmentom, uz profesionalno i kvalifikovano osoblje opremljeno vrhunskom opremom i mehanizacijom, Bosman klijentima pruža vrhunske usluge kroz široki spektar djelatnosti, a njihovo zadovoljstvo predstavlja našu moralnu i profesionalnu obavezu“, dodaje Sunija.

Namjera menadžmenta ove kompanije, kako navodi zamjenik direktora Osman Jahić je da i dalje u budućnosti zadrže tendenciju rasta, otvaraju nova radna mjesta i s prioritetom na ekologiji, stvaraju ljepšu i zdraviju budućnost.

„Pandemija COVID-19 je postavila pred nama velike izazove: borbu za zdravlje i život, kao i neizvjesnost na tržištu. Na prvom mjestu su nam bili životi i zdravlje uposlenika, ali nismo mogli dozvoliti ni da posao stane. Jer, Bosman nije samo firma, već kuća sa više od 100 porodica koje je trebalo održati. Glavne prepreke bile su nam silne restrikcije, neizvjesnost i skok cijena materijala. Na svu sreću, uz organizaciju i kontrolu menadžmenta, uspjeli smo da održimo kapacitete i nastavimo sa radom, a naše uposlenike zaštitimo. Nadamo se da će 2022. godina biti godina povratka i da će se napokon pandemija završiti“, rekao je Osman.

Piše: Irena Vasić Dobrić