Novosti

Položen kamen temeljac za izgradnju prvog mosta na megaprojektu Kanala Istanbul


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se na izgradnju Kanala Istanbul gleda kao na projekt koji će spasiti budućnost Istanbula.

U Istanbulu je danas svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem.

“Danas okrećemo novu stranicu u historiji razvoja Republike Turske. Na Kanal Istanbul gledamo kao na projekt spašavanja budućnosti Istanbula”, kazao je Erdogan na svečanosti.

Podsjetivši kako je 30-tih godina prošlog stoljeća Bosforom godišnje plovilo u prosjeku 3.000 brodova, Erdogan je kazao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procjenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000.

“Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i sjevera i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija”, kazao je Erdogan.

On je ukazao i na opasnost koju predstavljaju nesreće brodova svih vrsta i kapaciteta, a posebno na opasnost koju to predstavlja na vodeni svijet.

Erdogan je kazao da je megaprojekt izgradnje Kanal Istanbula, između ostalog, neophodan i zarad očuvanja historijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

“Trenutna ruta Kanala Istanbul izabrana je na bazi naučnih analiza kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih”, kazao je Erdogan i dodao da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

“Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po cijeni od blizu 15 milijardi dolara”, kazao je Erdogan.

On je također kazao da će megaprojekt gradnje Kanala Istanbul biti realiziran na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu.

Ističući da se u Istanbulu ne održava neka obična ceremonija otvaranja javne česme, Erdogan je kazao da događaj kojem prisustvuje predstavlja jedan od najboljih projekata gradnje kanala u svijetu.

Dodao je da će svijet dobiti još jedno veliko zdanje koje će biti finansirano vlastitim prihodima i neće trošiti novac države i naroda.

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dijela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.