Novosti

Košarac: Neophodno da pređemo na konkretnu fazu pomoći domaćim turističkim radnicima


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovaće na konferenciji “Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka”, koja se održava u Sarajevu.

Uoči konferencije, ministar Košarac je istakao da je turizam značajna privredna grana u BiH, o čemu najbolje svjedoči podatak da je u posljednjim godinama bio jedan od pokretača ekonomije u zemlji, te da je u godinama prije pandemije COVID-19, zabilježen značajan rast u tom sektoru – od 2010. do 2019. za čak 250%.

Nažalost, pandemija je zaustavila taj trend. Oporavak će biti težak i dugotrajan, ali ne smijemo biti pesimisti imajući u vidu ogromne turističke potencijale kojim raspolažemo, počev od olimpijskih ljepotica Jahorine, Bjelašnice, Igmana, nacionalnih parkova Une, Sutjeske, Kozare, hercegovačke regije, Međugorja, Trebinja, Mostara, Sarajeva. Potrebne su nam inovativne i kreativne politike koje će, uz postojeći turistički potencijal, biti dobitna kombinacija da odgovorimo na zahtjeve domaćih i inostranih turista“, rekao je Košarac.

On je podržao napore vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nadležnih entitetskih ministarstava na kreiranju strateških dokumenata i jasno definisanih politika pomoći, razvoja, sufinansiranja i podsticajnih mjera za sektor turizma.

Lični utisak mi je da se u javnosti mnogo govori o međunarodnim finansijskim institucijama i njihovim projektima za pomoć turizmu, ali da istovremeno turistički radnici nemaju dovoljno saznanja o tome kako mogu ta sredstva iskoristiti. Mišljenja sam da je neophodno da pređemo sa deklarativne na operativnu i konkretnu fazu pomoći domaćim turističkim radnicima, cijeneći njihov trud i predan rad”, naglasio je Košarac.

Najavio je da će u saradnji sa entitetskim ministarstvima turizma tražiti pomoć od EU da u predstojećem periodu bude održan investicioni forum u sektor turizma, na kojem bi bili prisutni predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i predstavnici domaćeg turističkog sektora.