Novosti

Skoro 5.000 inostranih radnika na čekanju u Hrvatskoj


Turističke kompanije suočavaju se ovih dana s velikim problemom nedostatka radnika, zbog čega je čak upitno otvaranje nekih objekata, prije svega hotela. Svakoj velikoj turističkoj kompaniji trenutno nedostaje po nekoliko stotina radnika, pišu hrvatski mediji.

Dobar dio sezonaca zbog korone pobjegao je u druge sektore, odnosno snašao se s poslom u neizvjesnosti otvaranja turističkih objekata, a sve nade polažu se u stranu radnu snagu, a to su prije svega radnici iz zemalja izvan Evropske unije, odnosno iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tu pak nastaje novi problem, jer procedura dobijanja radne dozvole nekad traje i do mjesec, a potrebe sektora mjere se sad već u satima. U proceduri, u MUP-u Hrvatske, trenutno je skoro 5.000 zahtjeva za radne dozvole, dakle toliko radnih mjesta je prazno i hitno čeka radnike.

Kako je poznato, Zakonom o strancima koji je stupio na snagu 1. januara ukinute su kvote za zapošljavanje stranaca (državljana trećih zemalja izvan EU), već poslodavci prije zapošljavanja državljana trećih zemlja imaju obavezu zatražiti ima li takvih radnika na hrvatskom tržištu.

Stoga poslodavac prvo provodi test tržišta rada, a HZZ je dužan u roku od najkasnije 15 dana dostaviti poslodavcu rezultate testa tržišta rada. Ako se utvrdi da nema hrvatskog radnika koji ispunjava zahtjeve poslodavca za zapošljavanje, poslodavac može podnijeti zahtjev za dozvolu za boravak i rad za tačno određenog državljanina treće zemlje.