Novosti

Zapadni Balkan od četvrtka bez rominga


Od četvrtka, 1. jula, cijeli zapadni Balkan bit će zona gdje se neće naplaćivati usluge rominga. Besplatnim romingom bit će obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Naknade za roming u ovim zemljama neće biti, što će građanima ovih zemalja, ali i poslovnim subjektima značiti i više novca u budžetu, ocijenila je Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ključno je to da od 1. jula ove godine, uvođenjem pravila “u romingu kao u domaćem saobraćaju”, korisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona zapadnog Balkana, odnosno koristit će roming usluge po domaćim cijenama.

Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona zapadnog Balkana ili ga koristi u BiH.

S ciljem pune primjene sporazuma, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u junu 2019. godine donijela odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama. Odlukom je definirano da se sniženje cijena usluga rominga odvija u dvije faze, i to prva od 1. jula 2019. do 30. juna 2020., a druga od 30. juna 2020. do 1. jula 2021.