Novosti

Kahriman: BH Telecom postaje savremena digitalna kompanija


U posljednjih pet godina ukupan prihod sektora telekomunikacija je u padu, a u izvještaju MMF-a je ukazano da vrijednost telekoma u Federaciji opada te da bi održivost njihovih poslovnih modela mogla biti dovedena u pitanje u dužem roku, rekao je generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

Kahriman ističe da su tome doprinijeli liberalizacija tržišta, konkurencija, sve što je za krajnje korisnike jako dobro i pozitivno.

Također i neki globalni trendovi, uloga i uticaj svjetskih OTT igrača koji iz godine u godinu uzimaju sve veći dio kolača.

Ono što je fakt da telekom operateri u svijetu imaju mogućnost izbora, da se transformišu,da prepoznaju potrebe tržišta, trendove, da prolaze putovanje od tradicionalnog komunikacijskog servis provajdera u savremene digitalne kompanije, ili da ne čine ništa i propadnu. BH Telecom se transformiše. Pokrenuli smo niz kapitalnih projekata u smislu digitalne transformacije. Mislim i na tehnološke projekte, ali i organizacione. BH Telecom prolazi svoj put tranformacije i postaje savremena digitalna kompanija“, kazao je Kahriman za Federalnu televiziju.

Smatra da rješenje nije privatizacija.

To je i neko opšte raspoloženje kada je u pitanju Vlada FBiH i konkretno premijer Novalić. BH Telecom je za prvi kvartal ove godine ostvario dobit veću nego prošle godine za šest mjeseci. Ostvarujemo i povećanje prihoda i rekao bih pozitivne trendove. BH Telecom je 2014. godine izuzet iz Zakona o javnim nabavkama“, podsjetio je.

Dodao je da telekomunikacijske usluge u BiH, ako ih poredimo sa cijenama u zemljama EU, nisu skupe.

Rekao bih da su prilagođene tržištu, tržišnim prilikama i potrošačkoj korpi krajnjeg korisnika i sve. Ukidanje rominga nas raduje jer će omogućiti našim korisnicima mnogo veću slobodu korištenja mobilne telefonije i mobilnog interneta u zemljama zapadnog Balkana“, zaključio je Kahriman.