Novosti

Sattler najavio još 1,2 miliona eura za turizam u BiH


Ambasador Johan Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, bio je domaćin konferencije “Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka”, fokusirane na izazove i prilike za razvoj održivog turizma u BiH i korištenje potencijala ovog sektora.

Bosna i Hercegovina, itekako ima potencijal za razvoj turizma koji može pokrenuti pozitivne promjene u zemlji. Mi smo to prepoznali i podržali sa 1,6 miliona eura plasiranih kroz EU4 Business program dok će dodatnih 1.2 miliona uskoro biti investirano kroz EU4 Business Recovery za obnovu turizma od posljedica Kovida“, naglasio je ambasador Sattler.

Oba projekta sufinansiraju EU i Vlada Republike Njemačke.

Mnogo toga se još mora uraditi, a posebno na izradi Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja će omogućiti korištenje sredstava Evropske unije za ovaj sektor“, rekao je Sattler.

Konferencija je bila podijeljena na tri panela, tokom kojih se razgovaralo o oživljavanju turističkog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, te prilikama za razvoj zelenog i održivog turizma.

Na panelima su učestvovali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar okoline i turizma FBiH Edita Đapo, ambasador SAD-a Erik Nelson, ambasador Grčke Dimitrios Papandreou, otpravnik poslova Slovačke ambasade Patrik Turosik, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a BiH Sukrob Košmuhamedov.