Tema u fokusu

Holz Service uvozi i prodaje brikete od kokosovog i bambusovog drveta


Proizvodnja i veleprodaja drvenog uglja, gril briketa, drva za ogrijev, drva za potpalu i ostalih proizvoda od drveta djelatnost su firme Holz Service iz Busovače, koja iskustvo u ovom poslu ima više od 15 godina. Zbog povećanja obima posla, kako je za Poslovne novine kazao Mufid Karaula, direktor firme, 2015. godine registrovali su firmu.

Zadovoljan sam postignutim do sada. Osim prodajom, bavimo se i uvozom, sada smo počeli raditi uvoz egzotičnih briketa iz zemalja kao što su Indonezija i Malezija. Ovi briketi se rade od egzotičnog drveta, kao što su kokosovo i bambusovo. Dio prodajemo na domaćem tržištu, a dio izvozimo. Ne radimo velike količine, s obzirom na to da je u pitanju malo skuplji proizvod, ali prodaje se svejedno. Naprimjer, imate kupaca koji žele roštilj na briketima od kokosovog drveta“, kazao nam je Karaula.

Svoje proizvode izvoze u zemlje Evropske unije, a neke od njih su Njemačka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Nizozemska i druge.

Prošla godina malo ih je usporila, imali su manji pad prometa, s obzirom na to da se njihova roba koristila manje jer ne spada u robu široke potrošnje, međutim, ništa previše, kaže Karaula, te dodaje kako su ipak zadovoljni postignutim.

Ova godina je dobra, vraća se na nivo iz 2019. godine, a moguće je i da će biti malo bolja. Mislim da bi druga polovina godine trebala da bude još bolja jer već imamo neke narudžbe i najave da bi se to moglo desiti, što nas posebno raduje s obzirom na to da je 2019. za nas bila najbolja godina. Uspjeli smo ove godine dogovoriti i posao sa tri nova kupca, koji su renomirane firme iz EU“, poručio je Karaula.

U planu im je i širenje, sve u skladu sa potrebama tržišta. Kako se tržište bude širilo, kaže Karaula, tako će i oni širiti proizvodnju. Svoje prodajne objekte nemaju, ali imaju partnere sa kojima sarađuju i koji prodaju njihov asortiman.

Optimističan sam za naredni period, jer se sve više traži naša roba. Međutim, tu je problem sa kojim se suočavamo odavno, a to je nedostatak sirovine koji pokušavamo kompenzirati tako što ćemo svu sirovinu iskoristii za neki proizvod, cilj nam je da ništa ne završi na otpadu. Zbog toga i uvodimo povremeno nove proizvode, neki novi briket ili novu vrstu uglja“, kaže Karaula.

Holz Service spada u brzorastuće kompanije, a Karaula kaže kako to uspjevaju zahvaljujući predanom radu od samog početka, fokusirani su i prate tržište.

Detaljno i predano radimo i analiziramo tržište, kako bismo imali što manje gubitaka. Vjerujem da je taj naš rad i predanost jedan od glavnih razloga uspješnog poslovanja“, zaključio je Karaula.

Piše: Minela Pamuk