Novosti

Najveći rizici za poslovanje koji će obilježiti 2021.


Biznisi se suočavaju sa ubrzano promjenljivim okruženjem i rizicima na koje oni moraju da se prilagode kako ne bi zaostajali. Ovi rizici se kreću od problema u lancima snabdijevanja i blokadama isporuka do prirodnih katastrofa, piše portal Visualcapitalist.

Allianz Risk Barometer je ispitao skoro 3.000 eksperata za menadžment rizikom u sklopu istraživanja, i otkrio top 10 rizika na koje lideri moraju da se paze u 2021. godini.

Prekidi poslovanja su se popeli na sam vrh tabele najvećih rizika. U posljednjih 10 godina, ovaj rizik se na vrhu liste pojavio 7 puta, što znači da biznis lideri svijeta o ovom problemu razmišljaju i mnogo prije pandemije.

Na drugom mjestu se nalazi izbijanje pandemije, dok se na trećem mjestu nalazi sajber bezbijednost. Sajber kriminal je u posljednjih godinu dana, oštetio svjetsku ekonomiju za preko 1.000 mlrd USD, što je “rast štete” za 50% u posljednje dvije godine, a pritisak na digitalizaciji mnoge biznise samo ostavlja “izloženijim” prijetnji.

Na četvrtom mjestu se nalaze tržišna kretanja, npr. volatilnost, fluktuacija i stagnacija tržišta.

Na petom mjestu su regulatorne promjene, kao što su ekonomske sankcije, trgovinski sporazumi, protekcionizam…

Šesto mjesto zauzimaju prirodne katastrofe, dok su na sedmom mjestu vatra i eksplozije.

Na osmom mjestu se nalaze makroekonomska kretanja, monetarna politika, inflacija, deflacicja itd.

Deveto mjesto uzele su klimatske promjene, a na desetom mjestu su politički rizici i nasilje, kao što su rat, terorizam, protesti itd.