Tema u fokusu

Proda Mont gradi luksuzne stanove u Banja Luci i Doboju od 70 miliona KM


Građevinska kompanija Proda Mont d.o.o. Doboj već je u prvih šest mjeseci 2021. ostvarila prihod od 8,1 milion KM i na trištu Banja Luke i Doboja gradi stambeno-poslovne objekte u ukupnoj vrijednosti 70 miliona KM.

Pod sloganom „kvalitet i sigurnost“. kompanija Proda Mont d.o.o. Doboj, lider u regionu u pogledu postavljanja visokih standarda u građevinarstvu, nastavlja u ovoj godini uspješno realizovanje novih projekata na tržištu Banja Luke i Doboja.

Prema riječima Gorana Prodića, direktora kompanije Proda Mont d.o.o. Doboj, radi se o izgradnji stambeno-poslovnih objekata u ova dva grada sa ukupno 550 stanova u vrijednosti 70 miliona KM, čime će se znatno unaprijediti životni standard građana.

U toku je izgradnja luksuznog naselja “Oaza” u Doboju , koja se sastoji od četiri objekta, sa po 100 stanova, zelenilom, stazama za šetnju, prodavnicama, dječijim igralištima i parkinzima, a vrijednost ove investicije je 30 miliona KM. Dva objekta su završena, a druga dva bit će realizovana tokom ove i 2022. godine. Po istom principu kvalitetne gradnje, u 2021. smo izašli i na tržište Banja Luke, na kome trenutno gradimo stambeno-poslovne objekte u ulicama Slobodana Kusturića i Gavre Vučkovića, kao i tri stambena objekta u modernom City Block kompleksu sa ukupno 450 stanova. Realizacija tih projekata planirana je 2022., a vrijednost investicije je 40 miliona KM“, naglasio je Prodić.

Prihod od 15 miliona KM u 2020.

Preko 1.500 izgrađenih stanova do sada, 229 zaposlednih radnika, prihod od 15 miliona KM u 2020. godini, vozni park od preko 150 mašina i vozila, samostalno izvođenje svih faza radova i maksimalno zalaganje u ovoj oblasti, samo su neki od razloga zbog čega je Proda Mont d.o.o. lider u pogledu postavljanja visokih standarda u građevinarstvu.

„.Osposobljeni smo za izvođenje apsolutno svih vrsta građevinskih radova u procesu stanogradnje. Naša gradnja u Doboju i Banja Luci je pokazala da kupci dobijaju gotov “proizvod”, bez brige o materijalima, dokumentaciji, kao i kvalitetu gradnje. Tu je i kreditna podrška Unicredit bank a.d. Mostar, Unicredit bank banja Luka, Sber banka, Nova banka, NLB banka, dostupna samo klijentima i kupcima preduzeća „Proda-Mont d.o.o.Doboj, istakao je Prodić.

Proizvodnja ALU i PVC stolarije u Trudbeniku

Osim radova na objektima visokogradnje širom BiH, kompanija Proda Mont se s uspjehom dokazala i na izgradnji transportne infrastrukture, cjevovoda, komunikacionih i električnih linija, ali i kompleksnih građevinskih objekata u industriji.

Kupili smo proizvodni pogon fabrike pneumatskih alata „Trudbenik“ za 1,1 milon KM u 2019., u kome smo nakon kompletne rekostrukcije započeli proizvodnju ALU i PVC stolarije. Revitalizaciju i obnovu proizvodne hale smo realizovali krajem 2020. Početkom 2021. godine uložili smo sredstva u zamjenu fasade i postavljanje toplinske izolacije zgrade u vrijednosti cca 320.000 KM. Isti objekat je rekonstruisan i opremljen savremenim mašinama i opremom za proizvodnju ALU i PVC prozora i vrata, a ti troškovi su iznosili dodatnih milion KM“, dodao je Prodić.

Akvizicija gradske pekare i rekonstrukcija sportske dvorane

Osnovna djelatnost Proda Mont-a je građevinarstvo, trgovina i usluge, a poslovanje se širi i na pekarsku industriju, proizvodnju ALU i PVC stolarije, proizvodnju , isporuku i ugradnju betona. Početkom 2019. godine akvizirali su gradsku pekaru a.d. „Dobojka“ i investirali u kupovinu novih mašina i opreme, te uložili preko milon KM u početak proizvodnje.

Novi rekonstruisani objekat gradske pekare a.d. „Dobojka“ i „Proda-Pek“ u svom kompleksu raspolaže sa pekotekom u sastavu objekta i nekoliko savremenih i modernih kioska raspoređenih širom grada, što će omogućiti da novi proizvodi brzo pronađu put do svojih kupaca“, objašnjava Prodić.

Rad na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji gradske Sportske dvorane u Doboju, također je još jedan od značajnijih projekata ove kompanije, koji je u toku.

Vrijednost radova je 5, 3 miliona KM KM sa PDV-om, rok izgradnje je jedna kalendarska godina, a naručilac radova je Grad Doboj“, dodaje Prodić.

Prihod od 8,1 miliona KM za šest mjeseci 2021.

Pandemija COVID-19 nagnala je Proda Mont da pruži maksimum u prevazilaženju novonastale situacije. Ulaganjem dodatnih napora, uspjeli su održati kontinuitet rasta i pokazati da su kompanija koja stoji na čvrstim i stabilnim temeljima.

Inače, u poslednjih pet godina Proda Mont bilježi konstantan rast prihoda i dobiti u prosjeku 10%. Tako smo i u prvih šest mjeseci 2021. ostvarili prihod od 8,1 milion KM, što također predstavlja kontinuitet dosadašnjeg rasta. S obzirom da smo u toku realizacije velikih kapitalnih investicija, plan u 2021. je održati kontinuitet gradnje i pridržavati se postavljenih rokova, te uspješno privesti kraju postojeće projekte koji su u izgradnji“, rekao je Prodić.

Piše: Irena Vasić Dobrić