Novosti

Lufthansa se zadužila za još milijardu eura


Njemačka avio-kompanija Lufthansa objavila je da se zadužila na tržištu kapitala za dodatnih milijardu eura kako bi poboljšala likvidnost i vratila državnu pomoć.

Kompanija je izdala obveznicu u dvije tranše od po 500 miliona eura, stoji u saopštenju.

Prva tranša nosi godišnju kamatnu stopu od dva posto, a dospijeva na naplatu 2024. godine. Druga pak donosi kamatnu stopu od 3,5 posto, a dospijeva na naplatu 2029. godine.

Lufthansa namjerava upotrijebiti novac kako bi poboljšala likvidnost.

– Nastavljamo dosljedno raditi na našim mjerama restrukturiranja kako bismo što prije zaključili vladine stabilizacijske mjere – rekao je glavni finansijski direktor kompanije Remco Steenbergen.

Vlade Njemačke, Austrije, Švicarske i Belgije obećale su Lufthansi hitnu finansijsku pomoć od devet milijardi eura zbog pada poslovanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kompanija je u februaru ove godine izdala obveznicu u vrijednosti milijardu eura i vratila dio državne pomoći koju je dobila.

U sopštenju se navodi da su krajem marta raspolagali s 10,6 milijardi eura gotovine i da su dotada iskoristili oko 2,5 milijardi eura pomoći. Lufthansa priprema i dokapitalizaciju kako bi vratila isplaćenu državnu podršku, ali izvršni i nadzorni odbor navodno još nisu donijeli odlučili kada i u kojem iznosu, napominje agencija dpa.