Novosti

Formirana svemirska komanda “Luftwaffe”


Njemačka vojska Bundeswehr je formirala „svemirsku komandu“ koja bi se trebala baviti zaštitom njemačkih satelita. Neki u tome vide ulazak Njemačke u utrku u svemirskom naoružavanju, koja je već u toku.

Više od deset godina COMSATBw-1 i COMSATBw-2 kruže svemirom, na 36.000 kilometara od Zemlje, oko Ekvatora. Dva satelita njemačke vojske prate rotaciju planete i omogućuju njemačkoj vojsci Bundeswehr komunikaciju sigurno od prisluškivanja. Bundeswehr ima ukupno takvih šest satelita u orbiti.

„O njima odlučujuće zavise obavještajna sposobnost Bundeswehra, navigacija i komunikacija u našim oružanim snagama“, kaže ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Ti sateliti su, kaže, „kritična infrastruktura“ koja se mora osigurati.

Sada bi taj zadatak trebala preuzeti „svemirska komanda“ Bundeswehra, koju je ministrica svečano otvorila u utorak u Uedemu, na krajnjem zapadu zemlje. Tu od prošle godine postoji „svemirski centar“.

Za razliku od američke Space Force, njemački vojnici zaduženi za svemir neće biti ustrojeni kao zaseban rod vojske već su dio ratnog zrakoplovstva.

Iz provincije na zapadu zemlje oni bi trebali nadgledati potencijalne prijetnje, ali i opasan svemirski otpad, a osiguravat će i satelite za civilnu upotrebu. Ova komanda bi trebala biti u stanju ukloniti satelite iz opasnih zona ili ih štititi elektromagnetnim valovima, rekla je ministrica. „Za Njemačku su operacije u svemiru uvijek defenzivne operacije”, dodala je Kramp-Karrenbauer.

Trka u naoružanju?

Za razliku od demokršćanske političarke, neki u opoziciji vide opasnosti od ovakvog razvoja oružanih snaga. „Realnije je da ovim počinje uključivanje Bundeswehra u vojno korištenje svemira“, kaže Tobias Pflüger, zastupnik Ljevice koji se bavi obrambenom politikom. „Bundeswehr se želi uključiti u nove vojne dimenzije konflikata”, tvrdi on.

Prema uvjerenju ovog političara, oružani sukobi više ne prijete samo na kopnu, vodi, ispod vode ili u zraku, nego i u svemiru. Po njegovom mišljenju je „Svemirska komanda pogrešna i opasna budalaština.“

Max Mutschler, stručnjak za naoružavanje u Bonskom međunarodnom centru za konverziju (BICC), koji se bavi promocijom mira, ne ide tako daleko u svojim ocjenama. On kaže da „moderno ratovanje zavisi od ovih tehnologija“. Tko ima satelite, taj je ranjiv u svemiru jer oni mogu biti uništeni, kaže Mutschler za DW.

Ukoliko pak iz toga proizađe zaključak da je potrebno oružjem braniti svemir, brzo može doći do trke u naoružanju. „Kada se napravi iskorak i kaže da se svemir mora naoružati, onda kreće opasna spirala naoružavanja“, upozorava Mutschler.

Rupe u propisima

Još 1985. su Sjedinjene Države raketirale svoje satelite koji im više nisu bili potrebni. Kina je 2007. demonstrirala da može učiniti isto. Prema tvrdnjama američke vojne obavještajne službe DIA, i Moskva i Peking razvijaju oružje kojim bi mogli uništavati satelite. I to ne samo raketama, već i laserima ili ometanjem frekvencija.

Umjesto takvog pristupa vojnom korištenju svemira, trebalo bi uvoditi kontrolu naoružanja, kaže Mutschler. Za sada je međunarodnim ugovorima zabranjeno stacioniranje oružja za masovno uništenje u svemiru. „Ali postoje rupe u propisima, vakuum. Svi pokušaji da se nešto ispregovara su propadali. Zbog toga se ovde mora nešto učiniti“, kaže ovaj stručnjak.

Ni zastupnik vladajućih Demokršćana Hennig Otte ne isključuje da bi druge zemlje mogle vojno koristiti svemir. A da li bi se i Njemačka mogla uključiti u trku u svemirskom naoružanju? „Iz njemačke perspektive ne vidim takvu opasnost“, kaže Otte za DW. Kao razlog on navodi da se Bundeswehr u svemiru bavi samo obavještajnim radom i zaštitom takve infrastrukture – recimo satelita COMSATBw-1 i COMSATBw-2.