Novosti

Emirati nude 100.000 viza za programere sa bilo kojeg kraja svijeta


Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su planove da u okviru „Nacionalnog programa za programere” ponude 100.000 zlatnih viza programerima, kako bi osnažili svoju ekonomiju i otvorili veliki broj radnih mjesta u tehnološkom sektoru.

Zlatne vize — koje primaocima pružaju dugoročni boravak — dobiće programeri, preduzetnici, vlasnici preduzeća i startapa koji se bave programiranjem. Ideja Programa je diverzifikovati ekonomiju zemlje. Pored toga, UAE planiraju da osnuju 1.000 kompanija koje će učestvovati u procesima digitalne transformacije državnih i ekonomskih sistema.

Ovaj plan je pokrenut u saradnji sa pojedinim tehnološkim gigantima među kojima su Microsoft, Google, IBM, Cisco, Amazon, Facebook, Nvidia, LinkedIn, HPE i drugi, koji bi, kako se navodi, trebalo da obučavaju ljude. Cilj je da se što više finansiraju startapi i povećaju ulaganja.

U zemljama Bliskog Istoka, čije su ekonomije tradicionalno najviše zavisile od nafte, posljednjih godina se tehnologija prepoznaje kao značajna prilika, ali tim zemljama nedostaju ljudi sa odgovarajućim tehnološkim vještinama i iskustvom.