Cijene polovnih automobila u svijetu polako počinju padati

Cijene polovnih automobila u svijetu polako počinju padati

Cijene polovnih automobila u svijetu mjesecima su rasle neviđenom brzinom što je dovelo do situacija da su ljudi prodavali polovne kamione skuplje nego što su ih kupili prije godinu dana, a čak i automobili koji su prešli više od 100.000 kilometara dobili su na vrijednosti.

Međutim, dva nova izvještaja ukazuju na to da stvari možda počinju da se smiruju.

Veleprodajne cijene polovnih automobila, koje prodavci plaćaju za automobile koje prodaju kupcima, pale su u prve dvije sedmice jula, dok je zaliha polovnih vozila u prodajnim mjestima porasla, navodi Cox Automotive.

Osim toga, maloprodajna cijena polovnih automobila, iznos koji potrošači plaćaju, nastavila je rasti, ali sporijim tempom tokom proteklih mjesec dana, navodi se u zasebnom izvještaju Cox Automotive. Iako to još nije sigurno, analitičari Cox Automotive misle da će maloprodajne cijene početi padati tokom narednih sedmicam, piše CNN.

Međutim, vraćanje u normalu i dalje će potrajati, rekao je Charlie Chesbrough, viši ekonomist u Cox Automotive.

Cijene polovnih automobila dovedene su do krajnjih granica, zahvaljujući kombinaciji potražnje potrošača korisnika javnog prijevoza i velike nestašice računarskih čipova potrebnih za izradu novih automobila.

Prosječna cijena polovnog automobila u Sjedinjenim Državama prešla je 25.000 američkih dolara prvi put ikad krajem juna, što je 26 posto više u odnosu na godinu prije i 29 posto više u odnosu na prije dvije godine.

Veleprodajne cijene polovnih automobila također počinju da se smanjuju. Prema nedavnom izvještaju Manheim indeksa vrijednosti polovnih vozila u veleprodaji još uvijek rastu za gotovo 25 posto u odnosu na prije godinu dana. Međutim, u prvim sedmicama jula cijene su pale 1,7 posto u odnosu na mjesec prije. Ova poređenja cijena statistički su prilagođena za različitu kombinaciju prodanih vozila i za normalne sezonske oscilacije, prema Coxu.

– Najnoviji trendovi u ključnim pokazateljima sugerišu da će vrijednosti polovnih vozila na veliko i dalje imati sličan iznos amortizacije u narednim danima – stoji u izvještaju.

Manheim, podružnica kompanije Cox Automotive, najveći je američki veleprodavač polovnih vozila auto-trgovcima.

Iako tržište polovnih automobila više nije u punom zamahu, kaže Chesbrough, trebat će neko vrijeme da obični kupci automobila primijete razliku.

– Ludnica oko nabavke zaliha polako se smiruje pa cijena počinje padati. To generalno znači da bismo, za četiri do osam sedmica od sada, na maloprodajnoj strani, trebali vidjeti da se stanje malo smiruje – rekao je Chesbrough.

Očekuje se, kaže, da se cijene polovnih automobila neće uskoro vratiti na nivo od prije pandemije koronavirusa.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.