Tema u fokusu

Plakalović Promet – proizvodi od kamena Hreše su uspješan i prepoznatljiv brend u BiH i regionu


Kompanija Plakalović Promet d.o.o. iz Istočnog Sarajeva, u 2021. godini proslavlja 20 uspješnih godina rada i planira proširenje kapaciteta proizvodnje, kao i palete proizvoda od ukrasnog kamena „Hreša“, koji je postao prepoznatljiv brend u BiH.

Vrhunski kvalitet proizvoda od mermera i zadovoljni kupci, najveće su prednosti ove kompanije, zahvaljujući čemu već dvije decenije uspješno opstaju na tržištu.

Plakalović Promet d.o.o. bavi se eksploatacijom i preradom meremera “Hreša” za izradu spomenika, nišana, kao i izradom eksterijera, enterijera, obloganje podova, zidova, staza,trgova, mostova, izrada prozorskih klupica, kuhinjskih ploča itd.

Prema riječima Nade Plakalović, direktorice Plakalović Promet d.o.o. Istočni Stari Grad Sarajevo, njihova najbolja reklama su zadovoljni kupci.

Jer, naše preduzeće može opstati samo sa proizvodima vrhunske kvalitete i izrade. Ako se uzme u obzir da trenutno na tržištu postoje jeftinije varijante i kopije kamena koje potiču iz Kine i drugih država, pa čak i iz BiH, a naši proizvodi i pored toga opstaju na tržištu, onda je to najbolji dokaz njihovog izuzetnog kvaliteta“, kaže Plakalović.

Uređenje pješačke zone na Dobrinji 1

U bogatom portfoliu uspješno realizovanih projekata ove kompanije su vanjsko uređenje žičare na Trebeviću (polazne i dolazne stanice), zatim uređenje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu na Kovačima, ali i popločavanje oko objakta Sunnylend na Trebeviću. Također, radili su i uređenje velikog broja vjerskih objekata širom BiH i regiona, zatim stambenih objekata i vikendica na Jahorini, Trebeviću i Igmanu, kao i drugim izletištima i ski destinacijama.

Nedavno smo okončali projekat na koji smo jako ponosni i želimo se pohvaliti da smo isporučili preko 7.000 kvadrata kamena za uređenje pješačke zone na Dobrinji 1 u Istočnoj Ilidži, kao i popločavanje trgova u Banovićima i Bihaću. Svi radovi su išli planiranom dinamikom i završeni suu roku, a kvalitet materijala i izrade su bili natprosječni“, naglasila je Plakalović.

Promet od 1.075.920 KM u 2020.

Da Plakalović Promet uspješno posluje i u vrijeme krize izazvane pandemijom COVID-19, najbolje govore njihovi poslovni rezultati ostvareni u protekle dvije godine.

U prvoj polovini 2021. ostvarili smo promet iznad 300.000 KM, što prikazuje blagi pad u odnosu na isti period prošle 2020.godine, međutim to je sve rezultat pandemije. Trenutno imamo poslovne dogovore oko isporuke robe u drugoj polovini 2021.godine, što bi trebalo da umanji negativne efekte koji su se odrazili na poslovanje u prvoj polovini. Što se tiče prethodnih godina u 2019. godini ostvaren je promet 990.000,00KM, a u 2020.godini promet u iznosu 1.075.920 KM, što predstavlja rast od 8,3%“, istakla je Plakalović.

Preko 100 klijenata

Kvalitet kamena i gotovih proizvoda iz kamenoloma Hreša, čine da kompanija Plakalović Promet d.o.o. visoko kotira u ovoj oblasti, kako u BiH , tako i u regionu Imaju preko 100 komitenata, koji redovno ili povremeno uzimaju robu od njih.

Broj naših klijenata ima stalnu tendenciju rasta. Uglavnom su to građevinske firme, međutim i određeni broj fizičkih lica uzima od nas kamen ili gotove proizvode. Koriste ih za završne radove na kućama, vikendicama ili stanovima, počev od postavljanja podova, oblaganja zidova, izrade klupica pa do kuhinjskih ploča, šankova itd“, objašnjava Plakalović.

Kako dalje navodi Plakalović, u 2020.godini uložili su znatne investicije u proširenje pogona prerade.

Kupili smo i dvije nove mašine za rezanje kamena, koje su postavljene i puštene u rad. Time smo u velikoj mjeri zaokružili proces modernizacije pogona i doprinijeli još većem kvalitetu naših proizvoda”, tvrdi Plakalović.

Eksploatacija kamena sa lokaliteta „Hreša“ ima stoljetnu tradiciju, počev od otomanskog i austrougarskog perioda pa do danas. Do 1992. godine eksploataciju kamena sa ovog ležišta vršilo je preduzeće GP „Vranica“, OUR Kamenorezac“ iz Sarajeva. Gospođa Nada Plakalović sa suprugom Kostadinom 2001. godine počinje sa istraživanjima i pripremama na otvaranju rudnika i eksploataciju prvih blokova kamena „Hreša“.

Do 2014. godine preduzeće je vršilo eksploataciju pod privremenim dozvolama, a 2014. godine dobijamo koncesiju na 20 godina sa pravom produženja”, kaže Nada.

Certifikat bonitetne pouzdanosti za Plakalović Promet

Postavljanje i povećanje broja mašina za preradu kamena pokazalo se kao odlično ulaganje, tako da u nekoliko sledećih godina preuzimaju dominaciju na bh. tržištu sa ponudom proizvoda od kamena „Hreša“.

Uspješno poslovanje Plakalović Promet prepoznala je i LRC d.o.o. Sarajevo, najveća bonitetna agencija u BiH, koja nam je dodijelila Certifikat bonitetne pouzdanosti”, s ponosom ističe Nada.

Također, u ruke gospođe Nade Plakalović stiglo je još jedno vrijedno priznanje, nagrada „Female Business Leader“, koju je dobio tek mali postotak žena na rukovodećim položajima u bh. preduzećima.

Pitanje otkud ja, žena u rudniku, odnosno kamenolomu i da se bavim tako teškom djelatnošću, redovna je pojava. Kamen me privlačio još kao djevojčicu i uvijek sam se voljela igrati kamenčićima, a ne lutkama“, s osmjehom kaže Nada.

Plakalović Promet d.o.o. u 2021. godini proslavlja značajan jubilej, 20 uspješnih godina rada, za šta je u velikoj mjeri zaslužan tim od 25 uposlenika.

U ovoj godini namjeravamo proširiti kapacitete proizvodnje i ponudu usluga od kamena „Hreša“ , koji je postao uspješan i prepoznatljiv brend u Bosni i Hercegovini“, rekla je Plakalović.

Piše: Irena Vasić-Dobrić