Tema u fokusu

Tecnofil BH u 60 posto svojih proizvoda koriste bio materijal umjesto plastike


Kompanija Tecnofil BH d.o.o. Odžak, koja se bavi proizvodnjom filtera za zrak, zajedno sa matičnom kompanijom TECNOFIL AG u Švicarskoj u 60 posto svojih proizvoda koristi bio materijal umjesto plastike, a taj udio povećat će na 90 posto do kraja 2022. godine.

Prema riječima Miralema Devedžića, direktora kompanije Tecnofil BH, glavni cilj im je da iz proizvodnje isključe plastiku kao jednog od glavnih zagađivača današnjice.

Već smo kod 60 posto naših proizvoda počeli koristiti bio materijal umjesto ABS-a (plastike), a do kraja 2022. godine planiramo taj postotak povećati na 90 posto“, kaže Devedžić.

Investicije od 600.000 KM u 2021.

Nakon što su u 2020. godini uspješno realizovali investicije u vrijednosti pola milona KM u proširenje proizvodno-skladišnog objekta, u Tecnofilu BH i u 2021. godini namjeravaju investirati oko 600.000 KM u istu svrhu.

Ostali naši planovi za 2021.godinu su povećanje broja radnika, širenje palete proizvoda za dodatnih 20-tak proizvoda u našoj ionako bogatoj ponudi. Osim toga, planiramo i povećanje proizvodnje sa dosadašnjom potrošnjom materijala od 50 t na 70 t do kraja ove godine“, istakao je Devedžić.

Kompanija Tecnofil BH nije osjetila posljedice pandemije COVID-19 na svoje poslovanje.

U prvoj polovini 2021.godine ostvaren je poslovni prihod oko 3,2 miliona KM i dobit oko 190 000 KM. Poslovni prihod ostvaren u 2020.godini iznosio je 5,3 miliona, a dobit na kraju 2020.godine je iznosila 188 880 KM“, kaže Devedžić.

U fokusu politike kvaliteta kompanije prije svega su njena 22 uposlenika Njima je osim osnovnih zakonski propisanih prava, obezbijeđeno i dodatno osiguranje, godišnja isplata dijela dobiti, 13-ta plata, te godišnje povećanje plate proporcionalno napretku radnika.

Ulaganje u mašine visoke kvalitete

Rukovodimo se time da ako su naši uposlenici zadovoljni uslovima u kompaniji, to ujedno znači da će biti zadovoljni i naši klijenti. Drugi faktor naše politike kvaliteta poslovanja je ulaganje u mašine visoke kvalitete, te nabavka repromaterijala od vodećih preduzeća na svjetskom tržištu. Prilikom nabavke repromaterijala nastojimo poticati nabavke od naših bh. proizvođača, koliko je to moguće, jer se bavimo djelatnošću koja nažalost još uvijek nije dovoljno razvijena na našim prostorima“, dodaje Devedžić.

Kompanija TECNOFIL BH d.o.o. osnovana je 2013. godine kao kćerka kompanija švicarskog preduzeća TECNOFIL AG. Preduzeće se bavi proizvodnjom filtera za zrak počev od vrećastih i plisiranih, pa do filtera od aktivnog ugljena, čija je glavna svrha pročišćavanje zraka i neutraliziranje neugodnih i zagađenih ispušnih plinova. Kompanija je 100%-tni izvoznik.

 

Tecnofil BH prvoplasirani u djelatnosti u „100 najvećih u BiH“

Profesionalnim radom i kvalitetnim planiranjem se može postići puno toga, te smo izuzetno ponosni i zahvalni na plasmanu koji smo ostvarili u sklopu projekta „100 najvećih u BiH i regionu“, istakao je Devedžić.

Poslovnom strategijom kompanije planirano je da zauzmu lidersku poziciju prvenstveno u BiH, a zatim i na području Zapadnog Balkana u oblasti proizvodnje filtera.

To ćemo ostvariti putem kontinuiranog ulaganja u razvijanje inovacija, kojim bi se ostvarilo proširenje palete proizvoda i veća produktivnost i ekološka efikasnost svakog pojedinačnog proizvoda. Zahvaljujući tome, očekujemo da će se povećati broj naših klijenata“, tvrdi Devedžić.

Piše: Irena Vasić Dobrić