Tema u fokusu

Najavljen 34. po redu projekt „100 najvećih u BiH’’ i gala svečanost 14. septembra


Doprinoseći razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse najvećih i najprofitabilnijih kompanija te najvećih poslodavaca, Poslovne novine d. o. o. iz Sarajeva ove godine realizuju 34. po redu projekat „100 najvećih u BiH’’ sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom LRC d. o. o. Sarajevo, tradicionalno u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i uz svesrdnu podršku ekskluzivnog partnera EuroExpress brza pošta d. o. o. Banja Luka.

Ovogodišnji projekat donosi rezultate poslovanja bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih kompanija u godini koja je bila puna izazova prouzrokovanih pandemijom koronavirusa. Tokom višemjesečne kampanje o uspješnim i rangiranim na ljestvicama TOP 100, kroz medijsku i digitalnu kampanju istaknuti su primjeri dobre prakse i menadžera koji su vješto prebrodili ekonomsku krizu i nastavili dobro poslovati i u ovoj godini.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH predstavljen je ovogodišnji projekat „100 najvećih u BiH“ i njegovi partneri. Također, za 14. septembar je najavljeno održavanje gala svečanosti na kojoj će biti dodijeljena priznanja prvoplasiranima u više kategorija.

Ovo je bila i prilika da se prezentiraju sumirani rezultati poslovanja kompanija sa konačnih rang-lista 100 najvećih. Naime, prema podacima bonitetne agencije LRC, 34.956 firmi je predalo završne račune, a od tog broja tek njih 2,13% je rangirano, što je 744 kompanije, i to u tri kategorije – po ukupnom prihodu, izvozu i dobiti. Posebno su rangirane male, srednje i velike kompanije.

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta „100 najvećih u BiH”, istakla je da priča o rangiranim kompanijama nije priča o cijeloj bosanskohercegovačkoj privredi. Ali, isticanje poslovnih rezultata najvećih kompanija važno je jer su one nosioci domaće privrede i ostvaruju više od polovine ukupnog izvoza BiH. Kumulativne brojke pokazuju da su prihodi rangiranih pali za 10%, dobit i izvoz za 3%, a broj zaposlenih za 8% u godini koja je iza nas. Na rang-listi najvećih kompanija po ostvarenom prihodu ove godine našlo se i desetak novih, dok je poredak onih koje su tradicionalno na ovim ljestvicama znatno izmijenjen.

Sve rangirane kompanije ostvarile su u 2020. godini 27,8 milijardi prihoda i ostvarile 1,9 milijardi dobiti, a bilježi se da su zapošljavale 126.665 radnika.

Direktor Poslovnih novina d. o. o. i član Uprave LRC Group Emil Kučković rekao je da je bonitetna agencija LRC i ove godine zvanično otkupila podatke o poslovanju kompanija iz entitetskih agencija i Brčko distrikta BiH i analizirala ih za potrebe projekta „100 najvećih u BiH“.

Prošle godine otvorili smo kancelarije u Srbiji i Albaniji i jedina smo zvanično ovlaštena bonitetna agencija preko koje je omogućen pristup bilansima kompanija na albanskom tržištu, dok je kancelarija u glavnom gradu Srbije zadužena za realizaciju projekta ‘100 najvećih u Srbiji’“, rekao je Kučković i dodao da LRC Group pokreće projekat „100 najvećih u Albaniji“, što će upotpuniti rangiranja u sklopu regionalnog projekta.

Pomenimo da se projekat 100 najvećih već četiri godine, kroz franšizni ugovor, realizuje i u Crnoj Gori. Uvezujući lidere regionalnih tržišta kroz B2B susrete, „Klub 100” će dobiti svoj puni smisao.

Zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nihad Bajramović istakao je značaj podrške koju kroz suorganizaciju ova privredna institucija daje dugi niz godina.

Posebno nas raduju, a samim tim i dodatno motivišu, pozitivni trendovi koje naše kompanije ostvaruju uprkos otežavajućim okolnostima u kojima posluju. Na ljestvicama 100 najvećih u BiH našle su se 744 kompanije koje su u prošloj godini ukupno izvezle 5,5 milijardi KM, što je zaista veliki rezultat. Nadamo se da će naša privreda u budućnosti dobiti veću podršku relevantnih institucija, što će im svakako pomoći da ostvare još bolje rezultate. Komora će svakako kao i do sada nastaviti biti podrška i servis bosanskohercegovačkim kompanijama i projektima kojima je cilj unapređenje izvoza, kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja i jačanje imidža naše zemlje širom svijeta.

Sanja Vasilić, menadžerica Sektora za marketing i komunikacije s klijentima kompanije EuroExpress brza pošta d. o. o. Banja Luka, tokom konferencije za medije je izjavila:

Zadovoljstvo je već šestu godinu za redom podržati manifestaciju ‘100 najvećih u BiH’. Ova manifestacija predstavlja priliku da EuroExpress brza pošta iskaže svoju podršku domaćoj privredi i privrednicima te skrene pažnju na značaj domaćeg preduzetništva, pogotovo u vanrednim vremena kao što su današnja. EuroExpress brza pošta je od početka poslovanja ulagala u mlade, domaće kadrove te radila na pozicioniranju kompanije kao lidera na tržištu, što smo i uspjeli predanim radom, trudom i zalaganjem. Naš moto Uvijek ispred nas je usmjeravao u svim segmentima poslovanja te ponosno možemo tvrditi da smo i ove godine zauzeli prvo mjesto u djelatnosti brzih pošta po prometu. Naš pravac nećemo promjeniti, a glavni postulat našeg poslovanja je zadovoljan korisnik uz najkvalitetniju uslugu na tržištu.

Na konferenciji za medije je najavljena specijalna štampana publikacija u kojoj će, pored rang-lista najuspješnijih kompanija iz Bosne i Hercegovine i regije te analiza djelatnosti, biti i poseban prilog „Žene u biznisu” u kojem će se rangirati kompanije koje vode žene. Bonus je i prilog pod nazivom „Općine/Opštine/Gradovi i biznis” koji će obuhvatiti rangiranja svih lokalnih zajednica prema jedinstvenoj metodologiji, a u kojem će gradonačelnici i načelnici govoriti o poslovnom ambijentu.