Novosti

Norton kupio Avast za 8,6 milijardi dolara


NortonLifeLock je potvrdio kupovinu Avast-a, češke antivirus kompanije, za iznos od 8,6 mlrd USD. Spajanjem ove dvije kompanije dobiće se baza od više od pola milijarde korisnika ova dva antivirusna rješenja.

Visent Pilete, CEO NortonLifeLock-a naveo je da ovo spajanje predstavlja veliki korak naprijed u obezbjeđivanju sajber sigurnosti korisnika. On smatra da je ovim potezom stvoren preduslov za kreiranje novog industrijskog lidera u poslovanju koje se tiče sajber bezbjednosti korisnika. To potkrepljuje činjenicom da se radi o dva veoma prepoznatljiva brenda u svijetu sajber bezbjednosti, koje su poznate po inovacijama i kvalitetnim tehnologijama za zaštitu korisnika.

Bez obzira što je već godinama ustoličen trend rasta sajber prijetnji, penetracija sajber bezbjednosne prevencije je još na niskom nivou.

Ondrej Vlček, CEO Avast-a smatra da će spajanje njegove komapnije sa NortonLifeLock-om dovesti do bržeg postizanja cilja – obezbjeđivanja holističkog zaštitnog rješenja za korisnike širom svijeta. Saradnja će Avast-u omogućiti da više novca uloži u inovacije, da se proširi i na regione u kojima nije bio prisutan, kao i da dobije pristup ogromnoj količini podataka za analizu.

U novoj kompaniji Vinsnet Pilete će ostati CEO, dok će Ondrej Vlček najvjerovatnije postati predsjednik i član borda direktora.

Pavel Baudiš, suosnivač Avast-a vjerovatno će dobiti poziciju nezavisnog direktora. Za sada se ne zna da li će postojeći brendovi nastaviti da postoje kao i do sada ili će možda doći i do njihovog rebrendiranja.