Novosti

Pronađene najveće rezerve metala ključnog u proizvodnji baterija


Njemačka je oduvijek važila za zemlju siromašnu sirovinama, ali sada više ne: u termalnim vodama duboko ispod površine tla nalaze se najveće rezerve litija u Europi, piše Deutsche Welle.

Riječ je, za sada, prije svega o rezervama u takozvanom Rovu gornje Rajne (Oberrheingraben) na jugozapadu Njemačke, na potezu od Basela do Frankfurta, dužine 300 i širine 30-40 kilometara – na dubini od 3 do 5 kilometara.

Po procjenama njemačkih znanstvenika radi se o rezervama ekvivalentnim 16 milijuna tona litij-karbonata, dakle litija koji se traži za baterije. To su količine koje su dovoljne za baterije više od 400 milijuna elektro-automobila.

Prema podacima Njemačkog instituta za geologiju i prirodne resurse (BGR), vode u ovoj regiji sadrže između 200 i 400 miligrama litija po litri – usporedivo s nekim slanim jezerima u Južnoj Americi.

Termalne vode ispod Rajne se odavno koriste u geotermalnim elektranama, a znalo se da sadrže i dosta litija, ali taj laki metal dobio je na značaju tek posljednjih godina, na početku ere baterija za elektro-automobile.

Međutim, do nedavno nije postojala odgovarajuća tehnologija koja bi eksploataciju domaćih rezervi litija omogućila na ekonomičan, ekološki prihvatljiv i održiv način. Sada su prijavljena ili u pripremi čak dva patenta.

Do sada se slana voda, koja na dubini od 3 do 5 km ima temperaturu od 120 do 200 Celzija, ispumpavala, njena toplina koristila za proizvodnju električne energije i onda se ohlađena na 60-80 Celzija vraćala u zemlju.

U proizvodnji litija ohlađena voda se prije vraćanja u zemlju – filtrira.

Taj dio procesa kao i povećanje koncentracije litija do one potrebne za baterije – to je nova i čista tehnologija Made in Germany. Ništa se dodatno ne buši, ne dodaju se štetne kemikalije, ne troši se voda ni fosilna goriva. Jedan nusproizvod ionako ekološke proizvodnje struje – sada će proizvodnju baterija i elektroautomobila učiniti značajno čistijom i – jeftinijom.

Tako je Karlsruhe postao prijestolnica europskog litija: u tom gradu su nalaze centri istraživanja i firma koja je na putu da njemački litij plasira na tržište. Riječ je o dva nezavisna projekta: UnLIMITED i Zero carbon lithium.

„U prvom koraku litijevi ioni se jonskim sitom filtriraju iz termalne vode, a u drugom koraku se dalje koncentriraju sve dok se litij ne nataloži u obliku soli”, rekao je znanstvenik Jens Grimmer ranije ove godine za Deutsche Welle.

Zajedno s kolegicom Florenciom Saraviom on je razvio postupak ekstrakcije i obogaćivanja litija koji je po njima dobio ime: postupak Grimmer-Saravia.

Osim litija, ovim postupkom se mogu izdvojiti i drugi rijetki i vrijedni elementi, poput rubidija ili cezija koji se na primjer koriste u laserskoj i vakuumskoj tehnologiji.

Grimmer i Saravia su dio istraživačkog projekta UnLIMITED – Istraživanja za proizvodnju litija u Njemačkoj u kojem sudjeluju Tehnički institut Karlsruhe (KIT), Sveučilište Göttingen, EnBW, BESTEC, HYDROSION, a uz financijsku podršku (3,4 milijuna eura) Saveznog ministarstva gospodarstva i ministarstva pokrajine Baden-Württemberg.

Ispitivanja se vrše u geotermalnoj elektrani u Bruchsalu. Utvrđeno je da je za eksploataciju litija za jednu Teslinu bateriju potrebno – 40 minuta. A taj proces ide kontinuirano, non-stop. Procjenjuje se da bi se tamo moglo godišnje proizvoditi litija za 20.000 baterija.