Tema u fokusu

Berina Stambol: Uspjeli smo da svakom domu budemo prijatelji i kreiramo društvo zdravih ljudi


Kompaniji International Health, vlasnicima i Upravi, u proteklom periodu, kako je u intervjuu za Poslovne novine kazala Berina Stambol, generalna direktorica International Health u BiH, na prvom mjestu je bila sigurnost i zdravlje uposlenika, ali i kontinuitet rada i poslovanja. Najveći izazovi u kontinuitetu rada, kaže, bili su održanje cash flow-a i balans ponude i potražnje.

Naime, sami proizvođači su se suočili sa izazovom nabavke sirovina i to ne samo zbog otežanog transporta nego i povećanja cijena samih sastojaka na tržištu. Također, zbog vanrednih okolnosti većina dobavljača sirovina se odlučila na princip avansnog plaćanja što je preko proizvođača uticalo i na nas kao uvoznike, tako da su svi naši napori bili usmjereni ka tome da izbalansiramo ponudu i potražnju uz stabilan novčani tok i održanje likvidnosti. Bez obzira na sve izazove, kompanija je zabilježila kontrolisani rast te izabrala takav model rada da održi planirani kontinuitet u nabavci, prometu i što je najvažnije o novčanom toku. I u teškim okolnostima željeli smo vjernim korisnicima obezbijediti dostupnost naših proizvoda za jačanje imuniteta cijele porodice, a ponosni smo što smo uz sve poteškoće uspjeli sprovesti i odluku Uprave da ne povećamo cijene proizvoda u toku pandemije poštujući naše građane i njihove potrebe a da u isto vrijeme ne ugrozimo poslovanje firme. Uprkos pandemiji uspjeli smo ispuniti naš cilj, da svakom domu budemo prijatelji i kreiramo društvo zdravih ljudi te još jednom potvrdimo koliko je važno zdravlje čuvati i u njega ulagati upotrebom dodataka prehrani.

– Da li se situacija šta promijenila u prvih sedam mjeseci ove godine?

Došlo je do stabilizacije svih elemenata koji su prošle godine predstavljali izazov te kompanija nastavlja uobičajnim tempom poslovanja defitivno spremnija na vanredne okolnosti koje budućnost nosi.

– Šta je to što International Health izdvaja od drugih kompanija?

Preduslov ostvarenja visoko postavljenih poslovnih ciljeva je uspostavljanje sistema vrijednosti koji vas vode ka tom cilju. International Health je od samog početka poslovanja odlučio da to bude izvrsnost – najviši standard u kvalitetu proizvoda i usluga, zadovoljstvo kupaca, znanje i vještine naših zaposlenih, odnosi sa poslovnim partnerima te upravljanje kvalitetom kroz uspostavljanje međunarodnih standarda. Stalno razvijamo i usvajamo nova znanja i vještine, jer smo potpuno svjesni da je naša snaga, nakon vrhunskog kvaliteta proizvoda, upravo u znanju i vještinama naših zaposlenih i zato ulažemo i razvijamo otvorenu komunikaciju i kvalitetan timski rad, koji nas vodi naprijed. International Health nudi jedinstvene i inovativne proizvode, koji pomažu očuvanju zdravlja. Unapređujemo znanje i podižemo svijest o zdravlju naših korisnika, te na taj način podupiremo odgovoran i zdrav način života kao i ličnu brigu za mentalno i fizičko zdravlje. Stvaranje dodatne vrijednosti za potrošače, partnere, dobavljače, kupce, radnike, unapređenje kvalitete života i zdravlja svakog građanina, sve to zajedno za nas predstavlja mjerilo kvaliteta i uspješnosti našeg poslovanja i to nas podstiče na još bolje poslovne rezultate. Podrška i zadovoljstvo svih učesnika u poslovnom procesu koja se ogleda kroz kvalitetnu i dugogodišnju saradnju sa partnerima i lojalnost naših kupaca, daje nam podsticaj da unapređujemo svaki aspekt našeg poslovanja, da uvijek idemo korak dalje. Sve to smo i dokazali svojim postojanjem već 11 godina na tržištu BiH a posebno kroz model rada koji smo izabrali u godini pandemije.

– Koji su Vaši najveći dosadašnji uspjesi?

Moj lični najveći uspjeh je to što sam deset godina dio uspješne kompanije u kojoj sam imala priliku kontinuirano rasti i razvijati se te napredovati. Svako do sada ukazano povjerenje koje je dolazilo sa unapređenjem sam opravdala te se nadam da ću opravdati i ovo povjerenje koje sam dobila kroz priliku da budem na čelu jedne ovakve kompanije.

– Koliko godina International Health posluje u BiH i jeste li zadovoljni svojom trenutnom pozicijom na bh. tržištu?

“Društveno odgovorna kompanija International Health d.o.o. Sarajevo, sa radom je počela 2010. godine. Sa već prepoznatljivim brendovima (GE132, GE132+Natural, GEKIDS, Vamex i Liposukcijska prehrana), kompanija je prisutna u 8 zemalja te danas ima oko 90 zaposlenih. Među svojim zaposlenicima imamo veliki broj visokoobrazovanih stručnjaka, farmaceuta, ljekara i drugih specijalista koji su, uz upravu, menadžment i logistiku kompanije, posebno važni za naš rad. Uz idealan spoj iskustva i mladosti kao i savremenu tehnologiju, postavljen je siguran temelj za istraživanje, razvoj i stvaranje vrhunskih proizvoda kojima punih 11 godina nastojimo pravovremeno odgovoriti na zdravstvene potrebe današnjice. Kompanija International Health poslovni je subjekt koji posluje s natprosječnim rezultatima poslovanja. Svojim kvalitetom poslovanja potvrdili smo da smo vjerodostojni, odgovorni i najmanje rizični poslovni subjekti, što nas čini poželjnim poslovnim partnerima te našim korisnicima pruža dodatnu sigurnost. Biti među najuspješnijim kompanijama u BiH je posebna čast, ali i još jedna potvrda zdravog načina poslovanja za sve naše partnere i dobavljače, i što je najvažnije, krajnje korisnike naših proizvoda i usluga.

– Šta je to što bh. građani najviše koriste od Vaših proizvoda, koji su se pokazali kao najprodavaniji i najtraženiji?

“Prvi proizvod kompanije International Health bio je prirodni dodatak prehrani za jačanje imuniteta GE132 koji je i danas lider među dodacima prehrani. Osluškujući potrebe naših građana i korisnika kreirali smo još dva proizvoda, GE132+Natural kao pomoć imunitetu osoba kod kojih je već prisutan zdravstveni problem te GEKIDS proizvod namijenjen najmlađoj populaciji. S obzirom na to da nam je mentalno zdravlje itekako važno, naročito u modernom načinu života u kojem je stres dio naše svakodnevnice, našim korisnicima ponudili smo i 100% prirodni sedativ Vamex. I na kraju, tu je Liposukcijska prehrana, dijetoterapijski tretman za gubljenje viška kilograma kojem je do sada pristupilo više od 100.000 zadovoljnih korisnika i koji je zasigurno promijenio živote mnogih ljudi. Na ovaj način, paletom naših proizvoda, zaokružili smo potrebe cijele porodice i omogućili svakom pojedincu mogućnost da na potpuno prirodni način sačuvaju dobro zdravlje i poboljšaju kvalitet života.

– U kojim dijelovima BiH trenutno poslujete, planirate li širenje u narednom periodu?

Poslovnice International Health u BiH otvorene su u Sarajevu i Banjoj Luci, a naši korisnici proizvode mogu nabaviti u svim apotekama u BiH. Ukoliko se ukaže potreba za otvaranjem novih poslovnica, vlasnici i Uprava kompanije će pozitivno i odgovoriti na zahtjeve naših korisnika.

– Kakvi su planovi za naredni period?

Zadržati povjerenje kupaca, trend rasta i uspjeha te njegovati trenutna partnerstva i ostvaritvati nova.

Piše: Minela Pamuk