Tema u fokusu

Božović: Jedini u regiji nudimo 400.000 m2 zemljišta za gradnju poslovnih objekata


Iako se kao i sve ostale opštine u BiH suočila s određenim problemima zbog pandemije COVID -19, koji se najvećim dijelom ogledaju u smanjenju budžetskih prihoda, Opština Istočna Ilidža uspjela je da realizuje većinu započetih projekata i najavljuje nove.

U planu je izgradnja novih infrastrukturnih projekata, tržnih i distributivnih centara, poslovnih objekata i brojih drugih sadržaja na području ove Opštine, što ujedno pokazuje da dolazak investitora na Istočnu Ilidžu ima trend rasta.

Stoga, Marinko Božović, načelnik Opštine Istočna Ilidža s optimizmom gleda na realizaciju brojnih projekata.

“Pored svih izazova i prepreka sa kojima se susrećemo, očekujemo da će 2021. godina biti možda jedna od najuspješnijih za našu Opštinu od njenog nastanka do danas! Očekujemo završetak svih bitnih projekata, otvaranje javnog poziva za izgradnju Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, koji bi finansirala Vlada RS, zatim završetak izlaganja zemljišta u KO Hrasnica, čime bismo stvorili uslove za nastavak razgovora sa britanskom fondacijom DOG trust oko izgradnje prihvatilišta i bolnice za kućne ljubimce na našoj Opštini, kao i otpočinjanje radova na izgradnji novih sadržaja na lokalitetu Ilinjače, koji će sigurno obilježiti prostor naše opštine, a i šire“, istakao je Božović.

Recite nešto više o projektima koje namjeravate realizovati u 2021. godini?

U 2021. godini očekujemo završetak radova na izgradnji mosta Plavi anđeli preko rijeke Željeznice, zatim izgradnju Aerodromske ulice u poslovnoj zoni Radulovac, koja praktično već krajem ove godine omogućava nesmetan saobraćaj na novom izlazu iz naselja Vojkovići. Planiramo otkupiti jos 5000 m2 zemljišta u samom centru opštine, između hrama Svetog Vasilija Ostroškog i buduće gimnazije i napraviti podzemni parking u dvije etaže za potrebe nagomilanog stacionarnog saobraćaja u ovom dijelu opštine. Na vrhu ove garaže, koja bi bila u nivou dvorišta crkve, plan je napraviti još jedno multifunkcionalno igralište, parkovski prostor i dodatne sadržaje za bavljenje sportom i rekreacijom. Dalji planovi su vezani za završetak parka ispred crkve i njegovo povezivanje sa šetalištem doktor Miodrag Lazić i već izgrađenim stepeništem. Naravno, izgradnja novih ulica, koje se širenjem opštine na potezu Dobrinje 4 prema SIPI po logici stvari moraju graditi, biće započeta ove godine.

Možete li prezentovati ukratko rezultate koje je ostvarila Opština Istočna Ilidža u prvih šest mjeseci 2021. godine?

Početak 2021. godine za Istočnu Ilidžu obilježen je pokretanjem inicijative za izmjenu šest regulacionih planova koji su trenutno u fazi nacrta, a pokrivaju preko 200.000 m2 zemljišta namijenjenog za izgradnju stambenih i stambeno- poslovnih objekata. Takođe, do faze usvajanja je došao i urbanistički plan razvoja saobraćaja na našoj Opštini, koji podrazumjeva definisanje novih saobraćajnica, njihove kapacitete i brzinu kretanja istim. U februaru smo formirali JP Uslužni servis ad Istočna Ilidža, čija je djelatnost održavanja zajedničkih prostorija zajednica etažnih vlasnika, popravka krovova i fasada, naplata parkinga, održavanje liftova i koje je, zbog problema nagomilanih u ovoj oblasti, strateški potrebno Istočnoj Ilidži. Pored privrednih, Opština vodi računa i o drugim oblastima društvenog života naših građana i nastoji poboljšati usluge u pogledu kulturnih i sportskih sadržaj. Stoga smo formirali JU Centar za kulturu i informisanje i Sportsko rekreativni centar Istočna Ilidža.

Predstavite ukratko Opštinu Istočna Ilidža i koliko godišnje ostvarite prihoda.

Mi smo jedna od šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo. Nalazimo se na južnom ulazu u Sarajevo i takav geografski položaj nam sigurno pruža značajne korporativne prednosti u odnosu na ostale. Jednako su nam udaljene sve olimpijske planine u BiH, a našu kičmu što se tiče putne komunikacije predstavlja magistralni put Sarajevo-Foča, koji je dostigao toliku frekvenciju saobraćaja da zahtijeva hitno širenje. Za to smo nedavno dobili idejno rješenje urađeno od strane EPTISE i IPSA Instituta , koji ujedno predstavlja i projekat širenja saobraćajnica do Medjunarodnog aerodroma na koji se mi naslanjamo. Iako zauzimamo 0,80 % područja koje pokriva Privredna komora Istočno Sarajevo (12 opština), ostvarujemo 27,7 % svih prihoda, odnosno 1,7 % ukupnih prihoda koje ostvari privreda Republike Srpske, što je u prosjeku oko 400 miliona KM. Broj zaposlenih radnika koji imaju stalno mjesto prebivališta na Istočnoj Ilidži je 5002, od kojih 3899 radnika radi kod 490 poslodavaca sa registracijom na Istočnoj Ilidži. Broj radnika koji aktivno traže posao i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je 1365, od čega su 722 žene.

Šta Opština čini na poboljšanju poslovnog ambijenta za investitore?

Opština Istočna Ilidža je za sve investitore u privredne kapacitete otvorena bukvalno 24 sata. Kurs koji držimo posljednjih pet godina je saradnja sa privredom i stvaranje ambijenta za dolazak domaćih i stranih investitora, odnosno kompanija. Mislim da smo trenutno jedina opština na području cijele sarajevske regije, koja ima na raspolaganju preko 400.000 m2 zemljišta namijenjenog za gradnju poslovnih objekata i namjeravamo u punom kapacitetu iskoristiti tu prednost. Međunarodni aerodrom ima plan širenja prema nama, čime ćemo uskoro postati opština koja na osnovu toga izlazi na međunarodne granice.

Za koje oblasti su investitori najviše zainteresovani za ulaganje?

Prema dosadašnjim pokazateljima dolazak investitora na Istočnu Ilidžu ima trend rasta. Neki od njih koji su u fazi dobijanja građevinskih dozvola ili su kupili zemljište na našoj opštini su kompanija Đurić MBB iz Doboja, koja će uskoro početi sa izgradnjom tržnog centra na Kuli na lokalitetu Trokut, zatim lanac tržnih centara Robot kreće sa izgradnjom svog objekata na potezu Škrbino polje prema bolnici Srbija. Kompanija Power doo iz Rogatice širi svoje poslovne kapacitete izgradnjom distributivnog centra u poslovnoj zoni Radulovac, a kompanije Mibral, Ermex, Mepol i Foboluks su već kupile zemljište i rade na projektnoj dokumentaciji za izgradnju novih poslovnih objekata ukupne površine oko 3000 m2. Pored ovih investitora, imamo kontakte sa kompanijama iz Srbije, koje se bave proizvodnjom aluminijskih profila, fasada i bravarije i stalne upite zainteresovanih investitora za izgradnju skladišta, distributivnih centara i izgradnju stambenih objekata.

Od kolikog su značaja poslovne zone Radulovac i Muljište?

Za sve investitore u poslovne objekte to su trenutno najinteresantnija dva dijela opštine Istočna Iliža. U poslovnoj zoni Radulovac u fazi izgradnje se nalazi most Plavi anđeli, preko rijeke Željeznice, a pokrenuta je i procedura javne nabavke za izgradnju Aerodromske ulice sa svom infrastrukturom. Naredna faza razvoja ove zone je projektovanje i izgradnja puta Grličkim poljem prema bivšoj fabrici motora Famos u Hrasnici, čime ćemo investitorima otvoriti preko 400.000 m2 zemljišta spremnog za gradnju poslovnih objekata.

Zona Muljište koja je dio projekta od “Mosta do mosta” u kojoj opština investitorima nudi popuste do 50% za izdavanje građevinske dozvole i ove će godine biti popunjena sa novim poslovnim objektima, a trenutno se radi na proširenju kanalizacione i vodovodne mreže u ovoj zoni.

Najznačajnija prednost naših poslovnih zona je činjenica da je u obje dostupna sva infrastruktura počev od zemnog gasa, optike, vode, kanalizacione mreže, napajanja električnom energijom i kvalitetnih saobraćajnica.

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19 uticala na poslovanje Opštine?

Osim smanjenja budžetskih prihoda, mjere ograničenog rada poslovnih subjekata su dodatno napravile probleme privredi, naručito uslužnom i transportnom sektoru, koji je kod nas jako značajan i ti problemi se polako preljevaju, ne samo nama kao lokalnoj zajenici, već i državi u cijelini. Nedostatak finasijskih sredstava smo pokušali nadomjestiti iz dugoročnog kredita, čijom realizacijom ćemo angažovati prije svega lokalne privredne kapacitete i time kroz javne radove uticati na privrednu aktivnost i zapošljavanje na našoj opštini.

Koliko iznosi budžet Opštine Istočna Ildiža za 2021. i u kolikoj mjeri je u funkciji razvoja?

Planirani rebalans budžeta za tekuću godinu je 13 miliona KM, u čijoj strukturi se nalaze i 3 miliona KM kreditnih sredstava. Najveći broj planiranih i započetih projekata ima razvojni karakter i čijom realizacijom se stvaaraju uslovi za širenje kapaciteta Opštine u svim segmentima.

Piše: Irena Vasić Dobrić