Novosti

Audi skraćuje radno vrijeme


Njemački proizvođač automobila Audi produžiće ljetne praznike za oko 10.000 zaposlenih u fabrikama u Inglostadtu i Neckarsulmu.

Razlog tome je nedostatak poluprovodnika, javlja njemačka novinska agencija dpa. Zaposleni će raditi po skraćnom radnom vremenu, a kao rezultat toga biće proizvedeno nekoliko hiljada automobila manje nego što je planirano, piše Seebiz.

U glavnom pogonu u Inglostadtu svi transporteri neće raditi do 30. avgusta. Većina proizvodnje u fabrici Neckarsulm, koja zapošljava 4.000 ljudi, takođe će biti zaustavljena na nekoliko dana. U oba slučaja razlog zaustavljanja proizvodnje je nedostatak poluprovodnika koji već neko vrijeme muči automobilsku industriju.

Audi je za septembar najavio i honorarni rad. To je mjera opreza, a istovremeno planiraju dodatne smjene nekoliko vikenda.

Kompanija ima potpune knjige narudžbina, ali nije uspjela da proizvede oko 50.000 automobila u prvoj polovini godine zbog nedostatka komponenti, javlja dpa.

Nakon što komponente budu isporučene, Audi će pokušati da nadoknadi izgubljenu proizvodnju.

“Moramo da planiramo iz nedjelje u nedjelju. Ranije smo čak morali da otkazujemo planirane dodatne smjene “, objasnio je portparol.

Finansijski direktor Jürgen Rittersberger je upozorio u julu da bi se u avgustu i septembru zbog manjka poluprovodnika mogli pojaviti dodatni nedostaci u proizvodnji i rad na nepuno radno vrijeme.

Gdje je to moguće, čipovi bi se ugrađivali u vozila s najvećim doprinosom dobiti i najmanjom emisijom CO2, objavila je njemačka novinska agencija.