Novosti

Kurs dolara dosegnuo najviši nivo u 9,5 mjeseci


Na svjetskim deviznim tržištima kurs dolara prošle sedmice je porastao na najviši nivo od početka novembra lani, poduprt izgledima skorašnjeg stezanja monetarne politike u SAD-u, no investitori ga kupuju i kao sigurno utočište jer se pribojavaju da će novo širenje covida-19 usporiti globalni oporavak.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje kursa dolara prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, protekle sedmice porastao je 1 posto, na 93,491 boda, ostvarivši najveći sedmični dobitak u zadnja dva mjeseca. Tokom sedmice dosegnuo je i 93,73 boda, najviši nivo u proteklih 9,5 mjeseci.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 109,80 jena.

Američka je valuta porasla i u odnosu na evropsku, za 0,8 posto, pa je euro na kraju sedmice iznosio 1,1697 dolara, nadomak najnižeg nivoa u 9,5 mjeseci od 1.1665 dolara.

“Pad dioničkih tržišta i spuštanje cijena strateških roba znače samo jednu stvar – snažniji dolar jer investitori traže utočište za svoj kapital”, ističe Jeremy Thomson-Cook, ekonomist iz kompanije Equals Money.

Dolar, naime, podupiru zabrinutosti investitora da bi širenje delta varijante covida-19 moglo naštetiti rastu globalne ekonomije i to baš u vrijeme kad se vodeće centralne banke pripremaju za početak moentarnog stezanja, čime će završiti era jeftinog novca.

Pritom ipak očekuju da će rast najvećee svjetske ekonomije biti robusniji u odnosu na ostale vodeće ekonomije, pa i s te strane dolar izgleda privlačnije za ulaganje od ostalih valuta.