Novosti

Iran obnovio isporuke benzina i dizela u Afganistan


Iran je ponovo pokrenuo isporuke benzina i dizela u Afganistan na molbu talibana, saopštila je iranska Unija izvoznika nafte, gasa i petrohemijskih proizvoda.

„Talibani su Iranu poslali poruke u kojima se kaže ‘možete nastaviti izvoz naftnih derivata’“, izjavio je za Reuters Hamid Hoseini, član odbora i portparol tog udruženja u Teheranu, dodajući da su neki iranski trgovci oprezni zbog zabrinutosti za bezbjednost.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu prošlog vikenda, pošto su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici povukli trupe nakon 20-godišnjeg rata.

Cijena benzina u Afganistanu dostigla je 900 dolara po toni prošle sedmice, dok mnogobrojni Afganistanci u panici napuštaju gradove, plašeći se odmazde i povratka surove verzije islamskog zakona koju su talibani uveli prije dvije decenije kada su bili na vlasti, navodi britanska agencija.

Da bi obuzdala skok cijena, nova talibanska vlast obratila se Iranu da ostavi granice otvorenim za trgovce.

Iranski izvoz goriva u Afganistan obnovljen je prije nekoliko dana, nakon što su talibani smanjili carine na uvoz iranskog goriva do 70 posto, dodao je Hoseini, pokazujući zvanični dokument afganistanske carinske službe.

Benzin i dizel su glavni iranski izvozni proizvodi u Afganistan. Iran je izvezao oko 400.000 tona goriva u tu susjednu zemlju od maja 2020. do maja 2021. godine, prenijela je agencija Tanjug.