Tema u fokusu

Od ideje do gotovog proizvoda – u Remusu sve dolazi iz prve ruke


Vrijeme pandemije firma Remus Innovation iskoristila je za razvoj novih proizvoda, a u tom periodu shvatili su i koliko je važno kada se mogu osloniti na dobar tim koji imaju. Zajedno su, kako je kazao Stephan Zöchling, CEO firme, savladali izazovno vrijeme i iz njega izašli jači i energičniji.

Ova godina je do sada bila veoma uspješna. Stalno rastemo i ulažemo u novu tehnologiju na svim lokacijama. Naš cilj je da rastemo. To postižemo ulaganjem u najnovije tehnologije za proces proizvodnje, ali i ulaganjem u osoblje. Nudimo školovanja, sarađujemo sa fakultetima i tehničkim školama, ulažemo u obučavanje i još mnogo toga”, kazao je Zöchling.

Remus Innovation GmbH osnovan je 1990. godine i u prvih pet godina postigli su ogroman uspon među svjetskim liderima proizvođačima sportskih izduvnih sistema. Danas zapošljavaju hiljadu radnika, koji na tri lokacije u Austriji i Bosni i Hercegovini proizvode izduvne sisteme za svjetsko tržište.

Pored kompletne tuner industrije, brojni premium proizvođači vozila poput Mercedes AMG, Porsche, Bentley, McLaren, Aston Martin, BMW i Ducati, kupci su kompanije Remus Innovation GmbH. Preko 90 posto rastuće proizvodnje izvozi se u preko 70 zemalja svijeta”, kazao je Zöchling, te dodao kako su i više nego zadovoljni svojim dosadašnjim poslovanjem.

Remus Innovation sponzor je brojnih poznatih timova u svijetu moto sporta, a kroz ta partnerstva, kaže Zöchling, stvaraju sinergije koje im omogućavaju da svojim kupcima pruže najkvalitetnije proizvode. Kompanija se pozicionirala na vrhunskom mjestu u području proizvodnje sportskih izduvnih sistema i prodaje proizvode u više od 70 zemalja.

Situaciju na bh. tržištu Zöchling je ocijenio kao dobru, ali je istakao da se i oni, kao i mnoga druga preduzeća, bore sa nedostatkom kvalifikovanih radnika. Kako bi se suprotstavili ovoj situaciji, teže ka partnerstvu sa školama, fakultetima i radionicama za obuku.

Dobra saradnja sa Remus Austrija je kamen temeljac za uspjeh Remus doo. Trenutno u Sanskom Mostu zapošljavamo 285 radnika sa ciljem da dodatno ojačamo. Trenutno proširujemo naš proizvodni pogon i povećavamo broj zaposlenih, ulažemo u mašine i strojeve i nudimo program obuke za naše zaposlenike putem Remus akademije”, kaže Zöchling.

I u narednom periodu planiraju nastaviti snažan rast, a Zöchling poručuje kako će motori sa unutrašnjim sagorijevanjem, uprkos rastućoj e-mobilnosti, ostati dostupni. Planiraju zadržati i proširiti svoju poziciju poznatog, inovativnog i uspješnog preduzeća i ostati pouzdan partner industrije.

Remus možemo posmatrati kao One-Stop Shop. Od ideje pa do gotovog proizvoda,  u kompaniji sve dolazi iz prve ruke. Možemo rukovati sa iznimno skupim materijalima koji se teško obrađuju, kao što su titan i inkonel. To nas razlikuje od mnogih drugih proizvođača na tržištu. Osim toga, Remus označava performanse, inovativnost i zvuk. Najbolji mogući prenos tehnologije zagarantovan je kroz mnogobrojna partnerstva sa sportskim utrkama i saradnjom sa fakultetima i tehničkim školama”, zaključio je Zöchling.

Piše: Minela Pamuk