Novosti

Gubici zbog suše veći od milijardu i po KM


Vruće ljeto ove godine i više toplotnih valova imali su nepovoljan utjecaj kako na zdravlje stanovništva tako i na prinose u poljoprivredi.

Zbog dugotrajne suše usjevi su u velikoj mjeri izgorjeli i očekuje se da će prinosi biti drastično smanjeni u odnosu na prošlu godinu. Iako je pala kiša, za spas poljoprivrednika sada je već kasno.

Ovo je, premu svemu sudeći, jedna od najtežih godina u BiH kada je riječ o proizvodnji hrane. Suša je uništila ljetinu, a prema procjenama Udruženja poljoprivrednih proizvođača, štete iznose oko milijardu i po maraka.

Kiša je stigla kasno. Samo u Semberiji, u zavisnosti od parcela, uništeno je od 70 do 100 posto.

Inače, ovogodišnja sjetva bila je znatno skuplja u odnosu na prethodne godine, a sada su uslijedili potpuni gubici. S druge strane, otkupne cijene su mizerne, te i ono što su uspjeli sačuvati od suše uništio je uvozni lobi.

– Ako ćemo uzeti po cijeni repromaterijala u odnosu na prošlu godinu, prošle godine smo imali đubrivo do 70 KM, sada je preko 100 KM. To je nerealno, ali radimo pa ćemo vidjeti dokle – kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije”, javlja Federalna televizija.

– Ove godine su troškovi proizvodnje za 30-40 posto veći nego prošle. Skuplje je i gorivo i đubrivo. Bez nekog ozbiljnijeg udruživanja proizvođača i korektnog odnosa otkupljivača bilo koja proizvodnja nema neku veliku svrhu – ističe proizvođač Nikola Stajić.

A organizovana proizvodnja i siguran okup sada su jedini garant opstanka proizvodnje.

– Bez toga ne vrijedi ništa raditi. Ako hoćemo da povećamo bilo koju proizvodnju moramo se udruživati, a toga nema bez ozbiljnog otkupljivanja. Imamo ovdje industrije hrane koje rade fantastične proizvode, ali oni sirovinu uzimaju iz uvoza, a pojedini ucjenjuju domaće proizvođače jer oni, kad dođe gro naše robe, nemaju kuda nego da predaju njima – naglašava Stajić.

Cijene na domažem tržištu diktira uvozni lobi. Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a upozoravaju da je domaća privreda na koljenima, te da je ovo posljednji trenutak da nadležni učine nešto da bi ona opstala.