Novosti

Na mjestu Doma penzionera u Nedžarićima biće izgrađen stambeno-poslovni kompleks


Nakon višegodišnjih pokušaja da se proda zgrada Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići i nakon brojnih špekulacija o tome ko će biti kupac, u ponedjeljak je objavljeno kako je ovu nekretninu kupila firma Mont Ing iz Visokog i to po cijeni od 20,1 mil KM.

Riječ je o firmi čiji su vlasnici domaći i inozemni privrednici sa višedecenijskim iskustvom u građevinarstvu i projektovanju, koji trenutno rade na velikim građevinskim projektima širom Evrope.

Kako Klix.ba saznaje, kupovina ove nekretnine rezultat je istraživanja i rada stručnog tima, a sve u skladu sa planovima ulaganja vlasnika firme. Finansiranje kupovine zemljišta izvšeno je najvećim dijelom iz inostranog kapitala.

Plan vlasnika firme, saznaje Klix, je da nakon završetka svih procedura oko prijenosa vlasništva krene u izradu idejnog projekta u kojem će se sadržajno nalaziti poslovni, stambeni i jedan dio koji je predviđen za brigu i njegu starijih osoba, a koji će biti napravljen po najsavremenijim evropskim standardima. Dakle, postojeća zgrada će biti srušena i na tom prostoru će biti izgrađen kompleks od više zgrada od kojih će neke biti stambene, neke poslovne, a dio će biti namijenjen za brigu i njegu starijih osoba.

Ulaganjem će se podržati i zapošljavanje lokalnog stanovništva, a cilj investitora je obezbijediti i otvoriti više radnih mjesta u narednom periodu.

Krajnji cilj investitora je prenijeti iskustva i privredne mogućnosti koje su stekli kroz dugogodišnji rad u Njemačkoj i šire, kao i stvaranje boljeg ambijenta za život kroz jačanje lokalnih razvojnih kapaciteta stanovništva.

Ovu kupovinu investitori vide kao početak ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo da je zastupnik i direktor firme Mont Ing Nihad Ugarak, koji je i jedan od suvlasnika pored Anesa Kuča, Enesa Kahramana i Furkan Zeynel Gezera.