Tema u fokusu

Export City planira povećanje prihoda za 10 posto u narednom periodu


Proizvodnjom tapaciranih stolica firma Export City d.o.o. Prnjavor bavi se od 2005. godine. Riječ je o porodičnoj firmi u privatnom vlasništvu čije poslovanje nije bilo ugroženo ni prošle godine, kada je zbog pandemije koronavirusa na neko vrijeme sve bilo stalo.

Kako je za Poslovne novine kazao Mirsad Turčinović, direktor firme, osim kraćeg perioda u martu i aprilu, radili su sasvim normalno i zadovoljni su ostvarenim rezultatima.

Do sada je i ova godina za našu firmu bila veoma uspješna, ostvarili smo očekivane rezultate, što očekujemo i od ostatka godine. Već godinama imamo stalne kupce, trenutno radimo za Italiju, Njemačku, Švicarsku i Švedsku, a najveći prihod ostvarujemo na tržištu Italije i Njemačke. Na domaćem tržištu ne poslujemo”, kaže Turčinović.

Osim za proizvodnju tapaciranih stolica, Export City specijalizovan je i za kancelarijski sjedeći namještaj sa godišnjom isporukom od 350.000 jedinica. Uspjeh u poslovanju zahvaljuju poslovnoj saradnji sa renomiranim kupcima u inostranstvu koji su prepoznali njihov kvalitet.

Preduzeće trenutno zapošljava 382 radnika. Naročita pažnja usmjerena je zaštiti na radu i stvaranju uslova koji omogućavaju zdrav kolektiv, pozitivnu radnu klimu i timski rad, koji će dati najbolje rezultate. Pored brige o sopstvenom personalu, potrebno je naglasiti da Export city d.o.o. Prnjavor, predstavlja i društveno – odgovornu firmu koja, kako kroz razne pozive, tako i samoinicijativno brine o pojedincima i lokalnoj zajednici. Export city podržava veliki broj sportskih, kulturnih i humanitarnih dešavanja”, kaže Turčinović.

Proizvodnja se odvija u novoizgrađenim objektima površine 25.000 kvadratnih metara, u kojima je instalirana savremena oprema vodećih svjetskih proizvođača. S ciljem povećanja kvaliteta, kontinuirano implementiraju nove tehnologije, investiraju u kvalitetno upravljanje proizvodnjom, što im omogućava direktan uticaj na sam kvalitet proizvoda i produktivnost rada. Svi materijali koje koriste u proizvodnji posjeduju odgovarajuće domaće i inostrane ateste, čime u cjelini ispunjavaju stroge zahtjeve za plasman na tržište EU.

U prošloj godini firma Export City ostvarila je značajne rezultate – 31. su po izvozu među velikim kompanijama, 63. po dobiti i 3. po prihodu , a Turčinović kaže kako su to uspjeli zahvaljujući trudu i zalaganju svih zaposlenih, kao i domaćinskom odnosu prema radu i sredstvima rada. Od planova za naredni period naveo je povećanje prihoda za 10 posto.

Piše: Minela Pamuk