Tema u fokusu

Vik Tuzla – Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda II je projekat vrijedan 13 miliona KM


Prva polovina ove godine za Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Tuzla bila je veoma uspješna što se tiče poslovanja, a u ovom preduzeću nadaju se još uspješnijem nastavku godine.

Na brojnim projektima trenutno rade, ali kao najznačajnije su istakli Vodosnabdjevanje i odvodnja otpadnih voda II – komponenta Tuzla.

U sklopu navedenog projekta smo uspješno realizovali proširenje pogona za tretman vode Stupari sa 240 l/s na 360 l/s, izgradili smo četiri nova bunara maksimalnog kapaciteta 120 L/S i vanjskog cjevovoda dužine 3,5 kilometara, promjera 500 milimetara na Sprečkom polju. Radili smo i na izgradnji Transportnog cjevovoda od postrojenja Stupari do PS Spreča dužine 19,5 kilometara, kao i na izgradnji transportnog cjevovoda od PS Spreča do rezervoara Cerik, dužine 9,5 kilometara. Sa navedenim projektima Grad Tuzla će imati dovoljne količine vode za neometano funkcionisanje vodosnabdjevanja u cilju pružanja što bolje usluge građanima Tuzle”, kazao je za Poslovne novine Aid Berbić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Tuzla.

Ukupna vrijednost projekta Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda II- komponenta Tuzla je oko 13 miliona eura, od čega je 50 posto kredit, a 50 posto su grant sredstva.

Kao najznačajnije projekte na kojima su do sada uradili istakli su proširenje pogona za tretman vode Stupari sa 240 l/s na 360 l/s, izgradnja 4 nova bunara max. kapaciteta 120 l/s i vanjskog cjevovoda dužine 3,5 kilometara, promjera 500 milimetara na Sprečkom polju, izgradnja Transportnog cjevovovoda od Postrojenja Stupari do PS Spreča dužine 19,5 kilometara, izgradnja Transportnog cjevovovoda od PS Spreča do rezervoara Cerik dužine 9,5 kilometara.

Završili smo i izgradnju Rezervoara Ilinčica u Gradu Tuzla kapaciteta V=100m3, izgradnju rezervoara Fočanska u Gradu Tuzla kapaciteta V=100m3, kao i brojne rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže na području GradaTuzle”, istakao je Berbić.

Za JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla i prošla godina bila je uspješna, kada su uprkos svim izazovima ostvarili razliku između prihoda i rashoda, te imali uspješno poslovanje.

“Pandemija COVID-19 je uticala na cjelokupan sektor komunalnih djelatnosti pa tako i na JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Tuzla, međutim pravovremenim djelovanjem i organizacijom rada JKP uspjeli smo umanjiti negativan uticaj pandemije na rad preduzeća. Najveći izazov je bio manjak ljudskih resursa uslijed neophodne izolacije i karantine, te smo preraspodjelom posla uspjeli savladati i ovaj izazov”, kaže Berbić.

Stalnim radovima na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže ovo preduzeće ima tendenciju stalnog rasta broja korisnika. Podsjećaju da su krajem 2019. imali 47.387 korisnika usluga, dok je na kraju 2020. godine taj broj bio 48.264, što je 877 više novih korisnika. Do 30. juna ove godine povećali su broj korisnika na 48.701, što je dodatni rast od 437 novih korisnika u prvoj polovini 2021. godine.

U narednom periodu planiramo proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, nastavak i uspješan završetak svih radova na projektu Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda II – komponenta Tuzla, kao i nastavak radova na uvođenju SCADA Sistema. Planiramo završiti i započetu izgradnju DMA zona na području grada Tuzla (29 zona) nakon kojeg će biti omogućen rad na SCADA sistemu”, zaključio je Berbić.

Piše: Minela Pamuk