Novosti

4. Digitalni samit o Zapadnom Balkanu 2021.


Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (ZB6 KIF) poziva startape, mikro i male kompanije iz regiona Zapadnog Balkana koje su razvile IT rješenja sa konkurentskim prednostima i snažnim potencijalom za tržišne mogućnosti za implementaciju u različitim oblastima industrije, da uzmu učešće u programu regionalne saradnje  u okviru 4. Digitalnog samita o Zapadnom Balkanu 2021. koji će se održati u hibridnom obliku putem online sesija i sastanaka na visokom nivou u Podgorici, od 11. do 13. oktobra 2021. godine. Događaj će okupiti predstavnike vlada, kompanija, regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i mladih sa ciljem uspostavljanja digitalne platforme za razmjenu ideja i prijedloga.

Uz podršku Evropske komisije  30 odabranih pravnih lica iz regiona ZB6 (5 kompanija po ekonomiji) imaće priliku da, besplatno, uzmu učešće u posebno kreiranom programu.

Šta možete dobiti od ovog programa?
• Praktična obuka za kompanije koja će ih voditi kroz proces uspješne implementacije start-up projekata, sa iskusnim trenerima (teme: najčešća organizaciona pitanja, pristup finansijama, kako da promovišete vaše usluge/proizvode itd.)
• Učešće kompanija na Digitalnom samitu 2021. u panel diskusiji uživo sa relevantnim akterima iz regiona (teme: raspoloživa sredstva za podršku inovativnim malim kompanijama i start-up kompanijama, institucionalna podrška, prezentacija dobre prakse iz regiona itd.)
• Učešće kompanija u zajedničkoj radionici koja ima za cilj da rješi najčešće greške startapova i mikro i malih kompanija u regionu uključujući i praktične savjete za prevazilaženje grešaka
• Medijska promocija:
o priprema zajedničkog digitalnog kataloga svih kompanija/prezentacija rješenja, na osnovu materijala dobijenih od kompanija
o promocija odabranih kompanija/IT rešenja, na društvenim mrežama i tokom različitih događaja koje će u budućnosti organizovati KIF ZB6 i relevantne komore, kroz mrežu više od 350.000 kompanija iz regiona Zapadnog Balkana koje predstavlja ZB6 KIF
• Besplatno učešće na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana – Virtuelni štandovi će biti dostupni široj javnosti i onlajn B2B događaju koji će biti organizovan tokom ZB6 Digitalnog samita. Virtuelni štandovi omogućavaju onlajn prezentacije kompanija zainteresovanim stranama, a sve kompanije će imati vremenske intervale za predstavljanje svojih IT rješenja / proizvoda.
• Trošak puta do/iz Podgorice, hotela i hrane su pokriveni od strane programa.

Da li ispunjavate uslove?

• Imate sjedište u jednoj od šest ekonomija Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji
• Registrovani ste kao mikro ili mala kompanija
• Imate godišnji promet do jedan milion €
• Poslujete manje od pet godina
• Razvili ste IT rješenje koje vaše poslovanje čini stabilnim
• Glavna područja aktivnosti kompanije potpadaju pod bilo koju poslovnu oblast. Prioritet će imati rješenja (proizvodi i usluge) koja imaju direktnu upotrebu i potencijale za implementaciju u sledećim sektorima:
o automobilska industrija (uključujući uređaje i komponente za automobilsku industriju-plastika, gume, mašine/oprema)
o poljoprivredno-prehrambena industrija
o cirkularna ekonomija (imajte na umu da je cirkularna ekonomija više horizontalni pristup nego sektorski, kao i laka proizvodnja, automobilska industrija, poljoprivredno-prehrambena, a osim toga, dostupni podaci su ograničeni u ZB6)

Odgovarate li profilu kompanije koji tražimo?

• Već ste razvili IT rješenje sa konkurentskom prednošću i velikim potencijalom za tržišne mogućnosti
• Želite da proširite svoju mrežu partnera iz regiona Zapadnog Balkana
• Spremni ste i otvoreni za razmjenu ideja i iskustava sa kolegama iz regiona

Rok za podnošenje prijava i prateće dokumentacije je 15. septembar 2021. godine do 15 časova. Spisak odabranih kompanija biće dostupan do 20. septembra 2021.