Novosti

TikTok u Velikoj Britaniji i Americi praćeniji od YouTubea


Iako je TikTok zahvaljujući bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu bio skoro zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama, podaci analitičke kompanije App Annie pokazuju da tamošnji korisnici kineske društvene mreže provode više vremena gledajući sadržaj od korisnika YouTubea, a ista je situacija i u Velikoj Britaniji.

Naime, korisnici TikToka u SAD-u provode više od 24 sata svaki mjesec gledajući sadržaj, dok ga korisnici YouTubea gledaju 22 sata i 40 minuta. Razlika u Velikoj Britaniji još je veća, pa tamošnji korisnici kineske aplikacije provode čak 26 sati mjesečno gledajući sadržaj, a na YouTubeu svega 16 sati.

No, valja istaći da ove brojke uključuju samo gledanost na Android uređajima, pa se napominje da one možda nisu reprezentativne za sve korisnike mobilnih uređaja, a kompanija App Annie u podatke ne uključuje ni kinesku verziju TikToka zvanu Douyin.

Uprkos toj činjenici, riječ je o impresivnim podacima koji prikazuju nagli porast korištenja TikToka, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da videozapisi na toj društvenoj mreži mogu trajati maksimalno tri minuta, piše BBC News.

Međutim, navodi se da je YouTube globalno i dalje u prednosti zbog svojih dvije milijarde korisnika mjesečno, dok ih TikTok, prema podacima objavljenima sredinom 2020. godine, ima oko 700 miliona.

Podsjećamo da je TikTok ovoga avgusta postao najpreuzimanija aplikacija za pametne telefona na svijetu, pa se očekuje da će se ovaj trend u pregledavanju sadržaja sve češće viđati i kod korisnika iz ostalih zemalja.