E&M-BHPAL će otvoriti novi pogon za proizvodvodnju kocki od bio mase

E&M-BHPAL će otvoriti novi pogon za proizvodvodnju kocki od bio mase

U godini pandemije, kada su brojne firme smanjivale proizvodnju i optimizirale poslovanje, firma E&M-BHPAL odvažila se da otvori novi pogon za proizvodnju drvenih paleta. Međutim, ova godina, kako je kazao vlasnik firme Emir Pajić, dosta je teža od prethodne.

Preko noći je došlo do povećanja cijena trupaca, eksera, cijene rada. Međutim, uprkos svim izazovima i problemima uspjeli su osvojiti nova tržišta i uposliti još pet radnika”, kazao je Pajić.

Firma je nastala 2007. godine kada je pokrenuta proizvodnja ambalaže od drveta, a prvenstveno drvenih paleta. Svi proizvodi se prave od drveta koje je zastupljeno na našem podneblju: smrča, jela i bor.

Proizvodni pogoni od 5.000 kvadratnih metara su locirani ispod planine Vlašić u strogoj industrijskoj zoni Turbe – Travnik, centralna Bosna. Dnevni kapaciteti proizvodnje paleta iznosi 800 komada sa planiranim povećanjem na 1.000 komada. Firma E&M-BHPAL d.o.o. trenutno upošljava 26 radnika na poslovima administracije, preko dovoza trupaca, proizvodnje i sve do odvoza finalnog proizvoda na adresu naručioca. Cilj nam je obezbjediti svakom klijentu naše proizvode i usluge iz našeg portfolija, čiji kvalitet odgovara evropskim i svjetskim standardima. Prepoznatljivi smo po kvaliteti, roku isporuke, jer smo u stanju i mogućnosti da u najkraćem vremenskom periodu odgovorimo svim zahtjevima kupaca zahvaljujući dobro organizovanoj proizvodnji i transportu širom zemlje i inostranstvu”, kazao je Pajić.

Najveći kupac im je trenutno turska kompanija Sisecam SODA Lukavac, a osim za njih, izvoze i u zemlje regiona – u Srbiju i Hrvatsku. Od tržišta zemalja Evropske unije izvoze u Italiju, Austriju, Njemačku i Grčku, a imaju i pregovore sa kupcima u Švicarskoj, gdje se nadaju da će doći do sklapanja ugovora. Kada je u pitanju domaće tržište, Pajić smatra kako su problem niske cijene, te kako bi bilo dobro da “polako usvajamo digitalnu optimizaciju proizvodnje gdje bi došlo do stabilizacije na tržištu”.

Na mnogim projektima smo radili, ali bih izdvojio trenutni projekt na kojem radimo, a to je proizvodni pogon za proizvodnju kocki za Euro Palete od bio mase. Trenutno radimo dgovorene poslove iz ranijih godina, a sada pristižu zahtjevi za sljedeću godinu. Kada je u pitanju sljedeća godina, u planu nam je otvaranje novog pogona za proizvodnju kocki od bio mase za Euro Palete, a samim tim doći će i do zapošljavanja novih radnika”, poručio je Pajić.

Piše: Minela Pamuk

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.